Berlingske Business

Første dom i »det store byggekartel«

Søren Damgaard
Søren Damgaard er partner i Bruun & Hjejle og klummeskribent. Foto:

Et tømrerfirma er blevet idømt en bøde for at bryde konkurrenceloven. Firmaet havde udvekslet oplysninger med et konkurrerende firma. Dommen er den første af syv sager i samme sagskompleks.

Kartelsagen begyndte tilbage i 2010, hvor konkurrencemyndighederne foretog en ransagning, også kaldet dawn raid, af en række virksomheder inden for byggebranchen. Myndighederne mistænkte dem for at overtræde konkurrencereglerne ved at udveksle priser, inden de afgav tilbud.

Flere end 30 virksomheder blev sigtet, og der blev tildelt en række bøder. Desuden trak Dansk Byggeris bestyrelsesformand sig, da hans virksomhed, Skou Gruppen, blev involveret i sagskomplekset. Syv af virksomhedernes sager verserer nu ved domstolene, hvor Retten i Hillerød har truffet afgørelse i den første sag.

byggepldas

Forbuddet i konkurrenceloven

Forbuddet mod karteldannelse findes i konkurrencelovens § 6. Det er efter konkurrenceloven forbudt for virksomheder at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål at begrænse konkurrencen. Det er herefter forbudt, hvis der foreligger en aftale, vedtagelse eller samordnet praksis mellem virksomheder, der er mærkbart konkurrencebegrænsende. Der kan f.eks. være tale om at fastsætte købs- og salgspriser, forretningsbetingelser, opdele kunder eller markeder, anvende ulige vilkår, fastsætte bindende videresalgspriser mv.

Håndværkerfradraget virker: Mindre sort arbejde

Sanktionsmuligheder

Hvis der foreligger en overtrædelse af konkurrencereglerne, kan konkurrencemyndighederne udstede et påbud, hvorefter der sker en hel eller delvis ophævelse af aftalerne. Alternativt kan konkurrencemyndighederne kræve et tilsagn fra virksomhederne, hvorefter virksomheden binder sig til at imødekomme de betænkeligheder, som Konkurrencerådet har over for den pågældende adfærd. Overholdes påbuddet ikke, eller overholder firmaet ikke et tilsagn, der er gjort bindende, kan virksomheden idømmes tvangsbøder.

Herudover kan firmaerne idømmes »egentlige« bøder, hvis overtrædelsen af konkurrenceloven er sket bevidst eller som følge af grov uagtsomhed. Disse bøder forudsætter politianmeldelse.

30BUSprognose.jpg

Siden 1. marts 2013 har straffen for den, der deltager i et kartel, kunnet stige til fængsel i indtil et år og seks måneder.

Kan man undgå straf?

Som noget forholdsvis nyt har det siden 2007 været muligt at undgå straf eller få bødenedsættelse, hvis man samarbejder med myndighederne om opklaringen af et kartel. Den såkaldte leniency-ordning (straflempelse, red.) benyttes også i EU.

Aarsleff

Det er et krav for at være omfattet, at virksomheden henvender sig som den første til konkurrencemyndighederne. Desuden har det betydning, om oplysningerne kommer efter, at der er foretaget kontrolbesøg.

Virksomheden, der søger om deltagelse i leniency-ordningen, skal samarbejde med myndighederne under hele sagen, og skal standse sin deltagelse i kartellet, og må ikke have tvunget andre til at deltage i kartellet. Ordningen er lavet for at bidrage til opklaringen af kartelsager, og der er derfor tale om en yderst begrænset og risikabel adgang til straffritagelse.

Første dom i »det store byggekartel«

I den sag, der netop er afgjort af Retten i Hillerød, var der rejst tiltale mod et tømrerfirma. Tømrerfirmaet var tiltalt for at have indgået prisaftale med et konkurrerende firma. Firmaerne havde blandt andet udvekslet prisoplysninger, før de afgav bud på en større offentlig entreprise.

bolig

Tømrerfirmaet blev idømt en bøde på 400.000 kr. Retten lagde vægt på overtrædelsens grovhed, varighed og selskabets omsætning.

Det konkurrerende firma valgte dagen efter dawn raidet i 2010 at fremlægge alle oplysninger i sagen, og er foreløbig straffri i sagen som følge af den såkaldte leniency-ordning. Det er første gang, at et dansk selskab har forsøgt at benytte ordningen.

Karteller med aftalte priser ligger i kerneområdet af de konkurrencebegrænsende aftaler, men der findes også en række andre strafbare overtrædelser i konkurrencelovens § 6.

Sanktionerne er strenge, og efter lovændringen i 2013 risikerer man fængselsstraf. Som virksomhed bør man derfor søge bistand, hvis man er i tvivl om, hvorvidt en planlagt aftale kan være i strid med konkurrencereglerne, eller om der er indgået nogen form for konkurrencebegrænsende aftale.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen