Berlingske Business

Ejendomsselskaber købte op i svært 2012

To metrotog kører gennem Ørestaden.
To metrotog kører gennem Ørestaden. Foto:

En stor andel af de store ejendomsselskaber tjener kun penge på deres ejendomsinvesteringer, fordi finansieringsrenterne er historik lave, eller fordi de har finansieret ejendomsinvesteringerne med egenkapital.

De 40 største ejendomsselskaber i Danmark måtte sid­ste år se de samlede realværdier udhulet af inflationen, fordi den almindelige værdiopskrivning var under én procent. En stor andel af de store ejendomsselskaber tjener kun penge på deres ejendomsinvesteringer, fordi finansieringsrenterne er historik lave, eller fordi de har finansieret ejendomsinvesteringerne med egenkapital. Hovedparten af ejendomsselskaber præsterede sidste år et afkast før værdiregulering på 3-5 procent, og stort set det samme efter værdiregulering. Resultaterne fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige Brancheanalyse af Top 40 Ejendomsselskabernes 2012-regnskaber.

Omkring de enkelte selskabers afkast er det meget klart Dansk Supermarked Ejendomme, som igen i år henter det højeste direkte afkast før værdiregulerin­ger. Afkastet er ligesom sidste år hele 12 procent, og det afspejler naturligvis ikke almindelige markedsvil­kår, da ejendommene udlejes til moderselskabet Dansk Supermarked. I gruppen med høje afkast ligger også ATP Portefølje, Nordea Pension Ejendomsselskab, AP Ejendomsaktieselskab og Ejendomsselskabet Norden II. Overraskende ligger også indkøbscenteret Rødovre Centrum med et solidt afkast.

Med lave afkast på ejendomsinvesteringerne ligger selskaber som Sygeplejerskernes Ejendomsselskab, som oven i købt har måttet notere faldende afkast før værdi­reguleringer. Afkastet var kun 2,5 procent sidste år, og i forhold til eksempelvis ATP Ejendommes afkast på det dobbelte betyder det for sygeplejerskerne en forskel på ca. 80 mio. kr. årligt. Også Goldsmidt Ejendomme ligger i den meget lave ende, og det samme gør City Apartment.

I forhold til de samlede ejendomsaktiver var der størst opskrivninger i Goldschmidt Ejendomme, Kgs. Nytorv aps, Ejendomsselskabet Norden III og Aktiesel­skabet Rødovre Centrum. Største relative nedskrivnin­ger var der i HD Ejendomme, SEB Ejendomme I, Nordea Pension Ejendomme og Pensam Ejendomme.

For de store ejendomsselskaber tegner der sig ak­tuelt et billede af, at de har stor fokus på at optimere de ejendomme, de allerede ejer, og at der generelt er mindre fokus på yderligere opkøb. Selvom finansie­ringsmulighederne er nærmest optimale, og boligejen­domme i hovedstaden fortsat meget attraktive, synes selskaberne over en bred kam at være præget af en af­ventende holdning.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 38.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen