Berlingske Business

Ejendomsmatador sparer sig igennem krisen

Ejendomsmatador sparer sig igennem krisen - 1
Det er nye tider ikke bare for Michael Kaa Andersen, der står bag Proark, men for alle i ejendomsbranchen. Foto:

Markant faldende ejendomsværdier farver 2008-regnskabet rødt for en af landets største ejendomsinvestorer. Proarks Michael Kaa Andersen lægger ikke skjul på, at en af måderne at overleve på er ved at spare sig igennem krisen. Afnotering af Bella Center på

En af landets største ejendomsmatadorer, Michael Kaa Andersen, Vedbæk, håber med sin Proark-koncern at komme nogenlunde frelst igennem krisen ved at skære ned og skære til. 2008 ender med underskud - hvor stort afhænger af størrelsen på ejendomsnedskrivningerne. Håbet er, at det vender i 2009, og holder det stik, venter Proark-koncernen et beskedent overskud i 2009 på 50-100 mio. kr. - før værdireguleringer.

Det er nye tider ikke bare for Michael Kaa Andersen men for alle i ejendomsbranchen. Flere håndfulde af de største aktører er gået ned, andre styres af bankerne, og nogle få satser på at klare sig igennem ved egen kraft.

Michael Kaa Andersen lægger ikke skjul på, at 2008 bliver et år med underskud på bundlinjen efter nogle givtige år.

»Alle i ejendomsbranchen er påvirket, 2008 bliver bestemt heller ikke noget gyldent år for os. Samlet ender det med underskud, hvor stort det underskud bliver, afhænger af hvor meget, der skal nedskrives på ejendommene,« siger Michael Kaa Andersen.

Overskud i Bella Center
Hans Proark-koncern har ligesom de andre storspillere i branchen haft voldsomt vokseværk i de euforiske år, der er gået forud for 2008. Og vel og mærke vokseværk for lånte penge. Det er denne cocktail med stigende renteudgifter og faldende værdier, der har knækket halsen på nogle af de største i denne branche, hvor milliardformuer med et fingerknips er forsvundet op i den blå luft.

Michael Kaa Andersens virksomhedsgruppe spænder efterhånden meget vidt. Fra ejendomme, til ejerandele i golf-, bank-, vindmøller-, galleri-, Bella Center- aktiviteter samt forlagsvirksomhed. Det meste har været meget dyre bekendtskaber i 2008, dog med blandt andet Bella Center som en positiv oplevelse. Michael Kaa Andersen ejer knap halvdelen af Bella Center, som havde en fremgang i 2008 med en stigning i overskuddet før skat til 90 mio. kr.

»Og det bliver bedre i 2009,« siger han. Som Berlingske Business skrev i går er Bella Center-aktien på trods af den succesrige økonomi styrtdykket på den lille OTC-børs i Horsens. Og det har stor betydning for nogle af de andre aktionærer, blandt andet Carsten Bergers Rudersdal-koncern og Steen Aabos Fagbyg-koncern, som må nedskrive værdien med trecifrede millionbeløb.

»Kursen på Bella Center betyder absolut ingenting for mig. Jeg handler ikke og har aldrig sat en kurs. Værdien af Bella Center optages i mit regnskab til indre værdi. Der er så begrænset handel i aktien, at vi vil søge afnotering af aktien,« siger han og understreger, at Proark, hverken har Bella-aktier til salg eller planer om at købe nogen ud.

Gruppens største aktivitet ligger på ejendomsområdet. Ejendomsinvest-divisionen administrerer ejendomme for 17 mia. kr. for K/S-selskaber, og derudover har Michael Kaa Andersen også selv ejerskaber af en række ejendomme. I 2007 blev der solgt ejendomsprojektet til disse timandsselskaber for over to mia. kr., men den aktivitet tørrede i 2008 ind til salg af ejendomme til K/S’ere for 300 mio. kr. Det har betydet, at 25 procent af medarbejderstaben i Proarks ejendomsdivision er skåret bort for at spare omkostninger.

»Bankerne er meget tilbageholdende med nye udlån.

Der skal i dag mere egenkapital til ved nye projekter, typisk mindst 20-30 procent,« siger Michael Kaa Andersen. Så store egenkapitalandele er der kun få investorer, der kan diske op med.

Et andet synligt tegn på stagnationen i branchen ses også af, at den tidligere højt profilerede TDC-direktør, Kim Frimer, igen er fortid i Proark-gruppen. Han kom til Ejendomsinvest i 2008, og var udset til at skulle overtage koncernchefposten i Proark 1. marts 2009.

»Vores veje er skiltes igen. Markedet har ændret sig, og den forventede vækst, som Kim skulle stå i spidsen for, står ikke lige for døren.«

Rygter løber stærkt
Proark havde i slutningen af 2008 planer om at sætte to fonde op, hver på 400 mio. kr., til investeringer i blandt andet butikker og centre. De planer er ikke skrinlagte, men foreløbigt udskudt til andet kvartal 2009, oplyser Michael Kaa Andersen. Investorerne er der simpelthen ikke i øjeblikket.

Rygterne om sundheden og holdbarheden hos alle, der har med ejendomme at gøre, løber meget stærkt i denne tid. Også rygter om tætte forbindelser mellem de forskellige ejendomsmatadorer. Således også Michael Kaa Andersen, som er knyttet sammen med den konkursramte Steen Gude fra Stones Invest.

»Jeg har et ejerlejlighedskompleks i Valby med Steen Gude på fifty-fifty basis. I forhold til aktionæroverenskomsten kan jeg overtage hans ejerandel, og det har jeg tilbudt kurator i boet,« siger Proark-ejeren.

Det er ham magtpåliggende at få understreget, at »jeg har aldrig deltaget i byttehandler i ejendomssektoren, og jeg har ikke udstedt pantebreve.«

Proarks økonomiske sundhedstilstand og størrelsen af indhugget i egenkapitalen offentliggøres først til april, når 2008-regnskabet kommer på gaden.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen