Berlingske Business

Ejendomsmarked og byggeri buldrer frem – men beskeden vækst i lejeniveauet

....
Selv om tomgangen i både kontorer og industrilokaler falder, har det endnu ikke ført til stigende huslejer. Det viser nye tal, som Ejendomsforeningen Danmark offentliggør i dag. Foto:

Selv om tomgangen i både kontorer og industrilokaler falder, har det endnu ikke ført til stigende huslejer. Det viser nye tal, som Ejendomsforeningen Danmark offentliggør i dag.

Det er rigtigt gode tider, både når det gælder nybyggeri og handel med eksisterende ejendomme. Men med det, som i sidste ende skal betale for det hele – huslejen i ejendommene – går det faktisk lidt halvtrægt.

Det er naturligvis omvendt gode nyheder for lejerne: Selv om tomgangen er faldet noget, og det ikke er lejers marked i nær samme grad som tidligere, har det i hvert fald endnu ikke ført til voldsomme stigninger i huslejerne.

Forholdet fremgår af en ny markedsstatistik, som Ejendomsforeningen Danmark offentliggør for første gang i dag, onsdag. Foreningen vil fremover hvert kvartal udgive en oversigt over væsentlige konjunkturnøgletal for branchen.

De fleste tal er trukket fra for eksempel Danmarks Statistik eller fra analyser, som Ejendomsforeningen Danmark i forvejen udgiver. Men en nyskabelse er tal for lejeniveauet i de forskellige ejendomssegmenter. Her trækker man gennemsnitstal ud fra det enorme datamateriale, man har adgang til fra medlemskredsen.

Det fremgår således, at på kontormarkedet er huslejerne steget med blot 0,3 procent i seneste kvartal. Omregnet til årsbasis er det kun lige nok til at dække den forventede inflation.

Endnu mere udpræget er det for så vidt angår industri, som er en af de meget efterspurgte ejendomskategorier for tiden. Her har huslejestigningen blot været 0,1 procent i seneste kvartal. Mere tryk har der været på detailhandelsejendomme, hvor huslejerne er steget med 0,6 procent.

Swap retssag

I Ejendomsforeningen Danmark hilser man lejestigninger velkomne – og selv om de er i den beskedne ende.

»Vi har regnet på det på årsbasis siden 2014, og her er kontor- og industrilejer steget med henholdsvis 0,6 og 0,3 procent om året. I samme periode har inflationen været cirka en halv procent, så reelt har der ikke været nogen specielt stor stigning. En del af årsagen finder man i den fortsat høje tomgang. Men jeg er glad for, at der trods alt er stigninger i lejen, og der er også nogle steder, hvor stigningen har været højere,« siger Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

Ejendomsforeningen Danmark vil senere og i anden sammenhæng offentliggøre mere segmenterede tal for lejeniveauer. I første omgang viser de gennemsnittet for hele landet, og dermed hvordan det står til med den samlede ejendomsbranche.

04BUS20160526-144228-2-1510.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen