Berlingske Business

Ejendomsbranchen skruer ned for optimismen

21BUENYHED-093917.jpg
Troen på yderligere prisstigninger på butiksejendomme fortoner sig. I de senere år har især handler med ejendomme på Strøget i København ellers trukket segmentet gevaldigt op. Foto: Flickr.

Mens der er fuld damp på kontorsegmentet, er forventningerne til butiks- og industrisegmenterne mere afdæmpede end for et kvartal siden, viser en undersøgelse fra Ejendomsforeningen Danmark.

Afkastet på ejendomme bliver lavere i år, end det har været i de foregående to år, og i de kommende år går det endnu mere ned ad bakke. Det vurderer en række aktører på markedet ifølge Ejendomsforeningen Danmarks ’Markedsstatistik – forventninger i juli’, der bliver offentliggjort i denne uge.

Det er ikke sådan, at der er optræk til panik, for det forventede afkast er i den pæne ende, og det forventede fald er kun ganske let – fra et afkast på 5,9 i år til 5,7 pct. i 2019.

Men det er nyt, at man overhovedet ser et fald på det toårige sigte, og den mere matte stemning går igen i den kortsigtede forventning til ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje. Tallene er stadig til den positive side, men især for butiks- og industriejendomme er de klart mindre positive end for tre måneder siden.

Tættere på smertegrænsen

Den tydelige pil nedad skal ses i lyset af, at data blev indsamlet i maj, hvor der set med den finansielle sektors briller ellers var forholdsvis få sorte skyer på himlen. Valgene i Frankrig og Holland var vel overstået, og i Storbritannien så Theresa May ud til at få solid opbakning til at køre en fornuftig Brexit-proces.

14BUEOPSLAG--092641.jpg

Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, vurderer imidlertid ikke, at det er sådanne helt overordnede betragtninger, aktørerne har gjort sig. I stedet ser de på de priser, de selv handler til, og sælgere af ejendomme kan fornemme, om køberne er ved at nå deres smertegrænse.

»Tallene viser, at det stadig går godt. Men der er nok også en tanke om, hvor længe det kan blive ved. Der er måske en generel forventning om, at ejendomspriserne er begyndt at nærme sig toppen,« siger Morten Marott Larsen.

»Det interessante er, at man begynder at nedjustere det nu og ikke f.eks. om et år,« tilføjer han.

21BUESIDE-4-5-090840.jpg

Ser man på de forskellige segmenter, holder kontorerne stort set stand, og her er der næsten uændrede forventninger til stigende priser. Det bakkes op af, at aktørerne også har meget optimistiske forventninger til lavere tomgang og højere markedsleje.

I boligsegmentet er forventningerne til prisstigninger faldet noget, men ligger stadig højt. Derimod er butikssegmentet – der ellers har givet store afkast de senere år – klart ved at miste pusten.

Også for industri- og logistikejendomme er optimismen aftagende. Det er mere overraskende, for her var fremgangen først lige begyndt efter en lang årrække med sure nøgletal.

Lejen er allerede sat op

Ifølge Regitze Lund, associeret partner og seniorrådgiver i Newsec, skal man dog nok mest se de lavere forventninger til industriejendomme ud fra, at det allerede er lykkedes at høste nogle af de gevinster, der tidligere kun var forventninger om.

»Jeg ved, at nogle udlejere har korrigeret deres lejeniveau op, og det gør nok, at man finder det tvivlsomt, om der er plads til yderligere stigninger. På den måde kan jeg godt nikke genkendende til det,« siger Regitze Lund.

14BUEADVOKATKLUMMEN--102629.jpg

For så vidt angår ejendomsværdierne forventer hun selv, at de er på vej op, idet kravet til afkast bliver lavere. »Men vi mangler nok nogle reelle handler for at se, at det faktisk slår igennem,« siger Regitze Lund.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen