Berlingske Business

Derfor kaster norske rigmænd penge efter danske projekter

Postcentral
Den norske hotelkonge Petter Stordalen er blandt de norske investorer, der de seneste år har kastet deres kærlighed på og ikke mindst deres penge i danske byggeprojekter. Foto:

Wenaas-familien, Petter Stordalen og ejendomskongen Ivar Tollefsen investerer alle i danske ejendomme. De danske boligøkonomer forstår interessen.

»Det skyldes sandsynligvis de lave renter og Danmarks status som en sikker havn,« forklarer chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i Nordea Kredit Danmark og tilføjer, at der findes en del investorer, som tror, at danske ejendomme vil stige i pris i de kommende år.

Alene i år er der kommet en række meldinger om norske investorer, der har spyttet penge i det danske ejendomsmarked.

Blandt andet varslede Petter Stordalen en milliardinvestering i København, og Wenaas-familien har købt et af Danmarks mest kendte hoteller.

02MAG20170615-190358-3-11#2.jpg

Nykredit, som er Danmarks største långiver til boligmarkedet, vurderer, at boligpriserne i København vil stige med 8,7 procent i år. I 2018 er forventningen en stigning på 4,9 procent og i 2019 3,3 procent.

»En udlejningsejendom kan belånes med op til 80 procent realkreditlån, og en kommerciel investering kan belånes med op til 60 procent. Så hvis en investor har noget kapital selv, kan en ejendomsinvestering give et godt afkast,« siger Bergmann.

1

Robust

»Jeg har faktisk lige været i Oslo for at holde et oplæg for norske ejendomsinvestorer, som overvejer at investere i København,« fortæller cheføkonom Christian Hillingsøe Heining i Realkredit Danmark, da E24 tager kontakt.

Han mener, der er flere faktorer, som investorerne tager med i overvejelserne, når de investerer i Danmark.

»For det første har Danmark et robust makroøkonomisk klima med sunde offentlige finanser, store overskud på betalingsbalancen, AAA-rating hos bureauerne og en solid fastkurspolitik over for euroen. Alt dette mindsker usikkerheden for investorer,« siger Heining.

Punkt to er ifølge Heining, at Danmark har et solidt realkreditsystem med adgang til lave renter ved finansiering af ejendomme.

PR foto

»Vi har for øjeblikket negative realkreditrenter på lån med variabel rente og rentebinding i op til tre år,« siger han og tilføjer, at hvis man for eksempel vælger at binde renten for tre år, er renten på minus 0,24 procent – dog mod et vist gebyr.

»Man kan også finansiere med et fastrentelån på 30 år, og der er renten så 2 procent.«

Jagten på afkast

Heining tror, at jagten på afkast har betydet, at stadig flere investorer ser mod ejendomsmarkedet i stedet for de mere traditionelle investeringer i aktier og obligationer.

»Med de lave renter er det fristende for ejendomsinvestorer at rette blikket mod København netop nu,« tilføjer han.

Postcentral

Den sidste af de vægtige årsager til den øgede interesse kan være det økonomiske opsving.

»Det har været stærkest omkring de større byer, og det øger også efterspørgslen på ejendomme. Der har også været stor interesse for at flytte til København de seneste par år, og indbyggertallet vokser med omkring 10.000 personer om året. Dermed øges behovet for nybyggeri,« forklarer cheføkonomen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen