Berlingske Business

Bankernes skraldespand sælger ejendomme for millioner

pix-fabrikFasanvej
En tidligere fabriksbygning på Nordre Fasanvej på Frederiksberg er blandt de ejendomme, Niam netop har købt af Finansiel Stabilitet.

Finansiel Stabilitet gennemfører sin største handel på 850 mio. kr. Flere salg følger i år, og 2013 når pænt over budgettet, vurderer ejendomschefen.

Finansiel Stabilitet, statens skraldespand for nødlidende banker, har netop gennemført sin hidtil største handel i form af syv københavnske og sjællandske ejendomme, som stammede fra Roskilde Bank og Amagerbanken og var udbudt for godt 855 millioner kroner. Køberen er den svenske ejendomsforvalter Niam, som for første gang har lagt danske kontorer i indkøbskurven.

»Vi gennemfører handlen for knap 850 millioner kroner, og ejendommene kommer hjem til mere end det, de er bogført til. Det er vores hidtil største ejendomshandel og bliver nok også den største, Finansiel Stabilitet kommer til at gennemføre,« siger underdirektør Jes Transbøl, som gennem et år har stået i spidsen for den knap 30 mand store ejendomsenhed.

To ejendomme stammer fra Amagerbanken, som krakkede i begyndelsen af 2011. Dels en del af det gamle Daells Varehus-kompleks ved Købmagergade, dels det tidligere Enigheden-mejeri, som i dag mest er kontorer. En af de store lejere, elbil-virksomheden Better Place, gik dog konkurs tidligere i år og har efterladt en del tomme kontorer på Rentemestervej i Nordvestkvarteret.

pix-gwef

De fem øvrige bygninger har udspring i Roskilde Bank, som havnede i Finansiel Stabilitet i 2009. En af bygningerne er det gamle bankhovedsæde på Algade, inspirationskilden til Korsbæk Bank. Efter bankkrakket var der ikke brug for en masse stabs-kvadratmeter.

»Det har været et fantastisk udviklingsprojekt, hvor vi har bygget om. Nordea og Arbejdernes Landsbank fik plads til bankfilialer, og der er kommet nye lejere ind, så vi fik udlejningen op på 96-97 procent og kunne derfor sende ejendommen på markedet hurtigere end forventet,« fortæller Jes Transbøl.

Salg over budgettet

Selv om finanskrisen stadig ikke helt har sluppet sit tag i Danmark, er det i år lykkedes for Transbøll og hans folk at få solgt mere end ventet. Forventningen ved nytår var, at ejendomme for en ud af balancens tre milliarder skulle afhændes. Efter handlen med Niam lyder tallet på cirka 1,35 milliarder kroner – inklusive et nylig salg af en stribe rækkehuse i udkanten af Roskilde som omtalt af Berlingske Business Ejendomme.

»Vi har budgetteret med at sælge 130 ejendomme og har nu solgt 150. Vi har en del handler på 30-40 millioner kroner på vej, så måske kan vi nå op imod 1,5 milliarder i år,« vurderer Jes Transbøl.

Porteføljen dækker både over parcelhuse og alskens erhvervsejendomme – og geografien spænder over det ganske land.

pix_banker

Målet er at have afviklet ejendomsbeholdningen og de fleste andre overtagne aktiver i Finansiel Stabilitet ved udgangen af 2014. Ejendomssalgene skal ifølge Transbøl dog på ingen måde forceres, og der vil med stor sandsynlighed ligge en kritisk masse af restejendomme tilbage. Derfor skal ejeren, staten, tage stilling til, hvor de skal placeres.

Stenrig svensker

Dagens køber, Niam, er en del af den svenske privatejede Stronghold-koncern og forvalter investeringer i nordiske ejendomme for cirka 24 milliarder danske kroner.

Herhjemme blev Niam etableret, da Kristian Krogh, dengang investeringschef i Aberdeen Danmark, åbnede et lille kontor på Rådhuspladsen og siden købte boligejendomme i Storkøbenhavn for 2,3 milliarder kroner. Den første portion, på 646 lejligheder, stammede i øvrigt også fra Amagerbanken.

Efter at have opbygget en portefølje på 1.100 boliger retter Niam blikket mod erhverv.

»Timingen er god, fordi vi ser risikoen for dårligere markedsforhold ser vi som beskeden, mens potentialet opad er større,« forklarer Kristian Krogh, landechef og partner i Niam.

capinordic

Det svenske selskab henter løbende frisk kapital fra internationale pensionskasser og fonde, som vil investere i nordiske mursten. Generelt er interessen stigende på grund af stabil økonomi og stabile politiske systemer i regionen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen