Berlingske Business

Bagmandspolitiet tiltaler falleret finansmand

Bagmandspolitiet tiltaler falleret finansmand
Steen Bryde – hvis han bliver kendt skyldig i tiltalerne, risikerer han adskillige år bag tremmer. Han er i dag registreret direktør i flere selskaber ejet af hans kone. Arkivfoto: Malte Kristiansen

Bagmandspolitiet har tiltalt den fallerede finansmand og ejendomsmatador Steen Bryde. Sagen drejer sig om skyldner-, mandat- og skattesvig for et tocifret millionbeløb.

Bagmandspolitiet har kastet sig over endnu en falleret finansmand og ejendomsmatador. Steen Bryde og hans selskab Bryde Gruppen gik konkurs med et milliardtab i efteråret 2008, og nu fire år senere har bagmandspolitiet rejst tiltale.

Anklageskriftet mod Steen Bryde er endnu ikke offentliggjort, men Steen Brydes advokat, Karoly Németh, bekræfter over for Berlingske Business, at der er rejst tiltale i den potentielt højspændte sag. Han oplyser samtidig, at Steen Bryde begærer frifindelse.

Vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen fra bagmandspolitiet - med det officielle navn Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet - oplyser, at Steen Bryde er tiltalt inden for tre typer af forhold: skyldnersvig i forbindelse med hans selskab Bryde Gruppen, mandatsvig i tankselskabet Nordic Tanker og skattesvig bl.a. i forbindelse med pensionsudbetalinger. Samlet løber det op i svig og forsøg på svig for et tocifret millionbeløb.

Hvis Steen Bryde bliver erkendt skyldig i tiltalerne, risikerer han adskillige år bag tremmer. Politiet sendte tiltalen til Steen Bryde fredag i sidste uge. Samme dag blev den tidl. direktør i Stones Invest, Steen Gude, idømt seks års fængsel for skyldnersvig og bedrageri. Han ankede dommen til Landsretten.

Ballade i Nordic Tanker

Steen Bryde er uddannet statsautoriseret revisor, og han blev kendt i den bredere offentlighed i foråret 2006, da han solgte en del af sit revisionsfirma Horwarth Revisorerne til finanshuset Capinordic. Efterfølgende blev han direktør i det børsnoterede Capinordic-selskab.

Sideløbende opbyggede Steen Bryde en større række ejendomsengagementer i hovedselskabet, Bryde Gruppen. Han stiftede også Bristen Gruppen sammen med studiekammeraten Brian Søholt Petersen. Selskabets navn er sammensat af Brian og Steen.

I juni 2007 blev det mindre anpartsrederi Nordic Tankers børsnoteret, og Steen Bryde begyndte at opkøbe aktier. Situationen spidsede til i løbet af 2007 og i begyndelsen af 2008, hvor Bryde opkøbte flere aktier, og Nordic Tankers’ øvrige aktionærer og ledelse reagerede voldsomt. De frygtede, at Steen Bryde blot ville sælge skibene fra og læsse sine kriseramte ejendomsprojekter ind i selskabet.

Som modsvar til rederibestyrelsens anklager hævdede Steen Bryde, at bestyrelsesformanden og kollegerne i rederiets top var gamle, visionsløse mænd uden sans for at skabe forretning og vækst.

»Jeg er en hæderlig forretningsmand, men jeg har visioner og idéer, og det kan godt skræmme nogen,« sagde Steen Bryde i januar 2008, da han under balladen om Nordic Tankers blev tvunget til at gå som direktør i Capinordic.

Konkurs med milliardkrav

Bekendtskabet med Nordic Tankers blev skæbnesvangert for Steen Bryde. Over for Berlingske Business forklarede han sidste år, at engagementet i Nordic Tankers var »hans livs dumhed«. Det blev også en af hans sidste handlinger, inden han i efteråret 2008 - for mere end fire år siden - gik konkurs både personligt og med sine selskaber Bristen og Bryde Gruppen.

Samtidig styrtdykkede aktiekurserne i både Nordic Tankers og finanshuset Capinordic, hvor han havde en stor aktiepost, ligesom ejendomspriserne - og værdier for hundreder af millioner kroner forsvandt.

Advokat Henrik Sjørslev fra Nordia og siden Lett, der var kurator for både finansmandens kuldsejlede koncern Bryde Gruppen og Steen Bryde personligt, vurderede efter konkursen, at kravene mod Bryde Gruppen løb op i mere end én mia. kr. fra bl.a. mere end 30 banker.

I august 2009 sigtede bagmandspolitiet Steen Bryde efter en omfattende ransagning på 16 adresser. Tiltalen, som bagmandspolitiet nu har rejst, er dermed længe ventet. Ikke mindst for Bryde selv. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Steen Bryde, men da Berlingske Business talte med ham for ét år siden, var han frustreret.

»Jeg er sikker på, at jeg bliver tiltalt for et eller andet som led i en politisk hetz, selv om jeg aldrig bliver dømt. Men det er lidt ligegyldigt, for de har ødelagt mig. Jeg bliver aldrig renset,« sagde han.

I dag er Steen Bryde registreret direktør i flere selskaber stiftet af Mette Bryde og Lonnie Bryde. Hans advokat Karoly Németh vurderer, at sagen tidligst kan komme for retten i slutningen af 2013.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen