Berlingske Business

Ankenævn giver fuld beskyttelse til forhenværende andelsboligejere

RB PLUS PFS Advarsel mod vurdering af andelsboliger
Arkivfoto. Når en andelsboligforening bliver nedlagt, vil beboerne bliver beskyttet af den strammeste regulering af loven. Foto:

Når en andelsboligforening bliver nedlagt, vil beboerne bliver beskyttet af den strammeste regulering af loven. Den nye ejer får heller ikke lov at opkræve depositum. Afgørelsen fra København vil med al sandsynlighed blive anket.

Medlemmerne af konkursramte andelsboligforening fik bingo på næsten alle plader, da Ankenævnet for huslejenævnene i København den 1. august tog stilling til, hvilke regler der gælder, når andelshaverne overgår til at være almindelige lejere.

Omvendt var afgørelsen stort set så dårlig, som den kunne være, for de andelsboligforeninger, hvor et flertal ønsker at sælge ejendommen, uden at være presset til. Dermed er det også tvivlsomt, hvor mange af den type handler, der vil komme.

Hostrups Have

Pernille Lind Husen fra Ejendomsforeningen Danmark oplyser, at afgørelsen blandt andet indebærer, at køberen ikke har ret at opkræve depositum og forudbetalt leje fra de nybagte lejere.

Det vil øge usikkerheden for køber og dermed givetvis sænke ejendommens værdi betragteligt.

En andelsforening, der ønsker at sælge deres ejendom, kan naturligvis aftale med køber, at denne kan opkræve depositum og forudbetalt leje, anfører Pernille Lind Husen. Men medlemmer, der er imod salget, kan vælge at stå på deres ret til ikke at indbetale en krone.

”I Ejendomsforeningen Danmark er vi uenige i, at loven skal tolkes på den måde, og det var også kun et flertal i ankenævnet, der havde den opfattelse, mens et mindretal kom med en dissens, der sagde, at det (depositum og forudbetalt leje, red.) er et sædvanligt vilkår, så udlejer har lov til at opkræve det. Vi forventer da også helt klart, at det her sagskompleks bliver anket og kommer til at gå hele vejen,” siger Pernille Lind Husen.

24BUSNye-andelsforeninger-s.jpg

Afgørelsen siger også, at en gammel ejendom, der går tilbage til at være udlejningsejendom, skal tilbage under den strammeste regulering i lovgivningen. Det vil sige, at lejen ikke må være højere, end at den dækker en lav forretning af den oprindelige opførelsessum – i praksis værdien fra den offentlige vurdering i 1973 – samt udgifter til vedligehold og administration.

Ankenævnet tog ikke stilling til, om de forbedringer, andelsforeningen eller dens medlemmer har udført inde i lejlighederne, kan komme med i grundlaget for huslejeberegningen. Det er altså stadig muligt, at helt reelle værdier forsvinder ud i den blå luft, når en ejendom ophører med at være andelsejet.

a

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen