Berlingske Business

Velas centre taber 500 mio. kr.

Velas centre taber 500 mio. kr. - 1
Steen Vela Foto:

Steen Velas butikscentre har i lang tid hængt som en møllesten om halsen. Samlet taber centrene over en halv mia. kr. på tvangs- nedskrivninger.

En betydelig del af Steen Velas giganttab på næsten to mia. kr. kommer fra en række skrantende butikscentre i Københavns periferi. I alt leverer centrene et resultat på minus 508 mio. kr., hvilket først og fremmest skyldes, at Erhvervs- og selskabsstyrelsen har tvunget ham til at nedskrive værdien af de ofte forfaldne centre. I flere regnskaber hedder det således:

»Selskabets ejendomme var i 2007 værdiansat med udgangspunkt i ejendommenes fremtidige potentiale på trods af, at de i værdiansættelsen anførte udbygninger og forbedringer ikke var udført.«

Nu er centrene i stedet bogført til dagsværdi - enten ved valuar eller koncernens egen vurdering - og det giver massive tab.

Værst ramt er centret under landets højeste boligbyggeri, Domus Vista på Frederiksberg, der får barberet 177 mio. kr. af værdien.

Steen Vela har ellers forsøgt at få byggelån til at renovere centret, der med kommunens ord er et trøstesløst og ikke-fungerende center, men det er ikke lykkedes at komme i gang. Derfor er selskabet bag centret nu endt med en regnskabsmæssig værdi på bare 251.000 kr.

Blot en byrde
Velas koncern ejer en række centre, der udover Domus Vista tæller Vallensbæk Stationstorv, Humlebæk Center, Skovlunde Centeret og Glostrup Bycenter.

Selv om flere af centrene egentlig er solgt til Jeudan, er de endt som en byrde for koncernen, fordi aftalen på den ene side kræver massive istandsættelser for flere hundrede mio. kr., og på den anden side forhindrer Steen Vela i at afhænde dem til anden side og dermed slanke balancen.

Som om det ikke var slemt nok, udløste et forsøg på at renovere Domus Vista og Vallensbæk Stationscenter et slagsmål mellem de to bankforbindelser, FIH Erhvervsbank og Forstædernes Bank (nu Nykredit): For at give byggelån krævede Forstædernes Bank pant i ejendommene, hvilket faldt FIH for brystet.

Til trods for de massive nedskrivninger af centrenes værdi tæller selskaberne bag endnu som aktiver i koncernregnskabet. Dog er centrene langt fra værdifulde nok til at opveje de enorme tab, som aktierne har påført Steen Vela - og de er stadig lige umulige at realisere.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen