Berlingske Business

Nordmænd trækker arkitekter fri af krise

Byggeboom
»Sygehusene er begyndt at skæppe godt i kassen. Kombineret med andre offentlige byggerier som universiteter og fængsler sikrer det en vis rugbrødsindtjening, men gør ikke arkitektbranchen fed,« siger Christian Lerche fra Danske Ark. Foto:

Opgaver til sygehuse og byggeboom i Norge giver medvind til de store tegnestuer efter et brat dyk i 2008.

Med byggeboom i Norge og sygehusprojekter for milliarder har arkitektbranchen rejst sig efter at være sendt i dørken af finanskrisen i 2008.

»Branchen er slet ikke i krise mere og er tilbage på niveauet i 2004. De store arkitektfirmaer har det godt,« lyder det fra Ole Egholm, indehaver af Dansk Brancheanalyse, der blandt andet følger arkitektvirksomhederne.

aart

En analyse fra Berlingske Research viser over to år intet mindre end en ottedobling af overskuddet før skat hos de 40 største tegnestuer under ét. Og tilsvarende var bruttofortjenesten 25 procent højere end to år tidligere.

bølgen

I Danske Ark med næsten 800 tegnestuer og landskabsarkitekter genkender direktør Christian Lerche billedet af fremgangen. Virksomhederne måtte slanke sig og effektivisere, og siden er det gået gradvis fremad, særligt i 2011 med 16 procent vækst i salget ifølge tal fra medlemmerne.

»Finanskrisen ramte meget hurtigt og meget hårdt i 2008, så omsætning og indtjening var nærmest i frit fald i andet halvår af 2008. De foreløbige indberetninger fra medlemmerne tyder på, at fremgangen de følgende år er fortsat i 2012. Men vi brager ikke derudad, og omsætningen er måske steget tre-fem procent. I år håber jeg på en svag stigning,« siger Christian Lerche.

Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om ejendomme og byggeri. Klik her.

De senere års vækst i honorarindtægterne er især sikret ved øget eksport og de store, hjemlige sygehusprojekter. Det er opgaver, som de mange små firmaer i branchen har svært ved at få del i, og derfor har de det fortsat vanskeligt ifølge både Ole Egholm og Christian Lerche.

Branchens eksport – inklusive opgaver udført af dattertegnestuer i udlandet – er vokset fra 14 procent af det samlede salg i 2008 til 17 procent i 2011, og for 2012 vil andelen i hvert fald ikke være mindre, vurderer Christian Lerche.

På de traditionelle nærmarkeder er kun Storbritannien skrumpet på grund af offentlige slankekure og en samfundsøkonomi i slæbegear. Derimod er både Norge og Sverige nærmest blevet hjemmemarkeder - tilsammen står de for næsten 2/3 af eksporten. Specielt projekter fra de olierige nordmænd fylder mere og mere i ordrebøgerne hos danske arkitekter, og mange har etableret sig lokalt eller er i færd med det.

»Norge er på få år vokset fra 25 procent af eksporten til 35 procent i 2011,« noterer Christian Lerche.

bergensygehus

Trondheim

Stort set alle kilder spår, at eksporten vil vokse.

Siemens-hovedkontor

Ud over den øgede eksport er sygehusene hovedforklaringen på, at arkitektfirmaerne igen har fået medvind – mens byggebranchen døjer med den laveste aktivitet i tre årtier.

Frem til 2025 skal de danske regioner, som tidligere omtalt af Berlingske Business, bruge over 50 milliarder kroner på at bygge helt nye sygehuse og udvide de eksisterende. Kun få steder er spaden sat i jorden til gavn for håndværkere og byggefirmaer, men planlægningsarbejdet er mange steder i fuld gang til glæde for tegnestuer og ingeniører, som samlet kan forvente op imod ti procent af byggebudgetterne.

»Sygehusene er begyndt at skæppe godt i kassen. Kombineret med andre offentlige byggerier som universiteter og fængsler sikrer det en vis rugbrødsindtjening, men gør ikke arkitektbranchen fed,« siger Christian Lerche fra Danske Ark.

På hans ønskeliste til regeringen – der arbejder på en jobpakke – er at få genoplivet håndværkerfradraget, gerne i en justeret udgave målrettet energirenoveringer. Desuden ser branchedirektøren gerne mere »ærlige og realistiske prognoser om den økonomiske vækst.«

»Så kan vi undgå den nuværende stop-go-politik. For eksempel blev boligjobordningen stoppet for at undgå overophedning, men samtidig har byggebranchen meget høj ledighed.«

Læs hele temaet om arkitektbranchen i Berlingske Business Ejendomme onsdag 30. januar.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen