Berlingske Business

Wal-Mart sender regningen videre

Forsvaret for verdens største detailkæde Wal-Mart har altid været, at virksomheden mere end nogen anden har sparet den amerikanske forbruger for utroligt mange penge.

Imidlertid ser det ud til, at argumentet, at kædens lave priser og evne til at skærpe konkurrencen gør den til forbrugernes bedste ven, er ved at smuldre.

I en længere analyse i decembernummeret af New York Review of Books fortæller Simon Head, at regningen for Wal-Marts lave priser bliver sendt direkte tilbage til de amerikanske skatteydere.

Head er leder af afdelingen for teknologi og arbejdskraft i Century Foundation og skriver, at Wal-Mart hvert år koster de amerikanske skatteborgere 2,5 mia. dollar (knap 14 mia. kr.) i form af offentlige ydelser til de ansatte, der ikke tjener nok til at leve af deres løn.

En gennemsnitsløn for en Wal-Mart-ansat er omkring 14.000 dollar om året (78.000 kr.), hvilket er 1.000 dollar mindre end regeringens officielle definition af fattigdom for en familie på tre.

Mønsterforretning
I USA er sygesikringsordninger ofte et arbejdsgiveranliggende. Der findes ingen generel offentlig sygesikring og heller ingen love, der pålægger virksomhederne at tilbyde en sådan. Ifølge Simon Head har under halvdelen af de ansatte i Wal-Mart råd til selv den billigste sygeforsikring, som virksomheden tilbyder.

Wal-Mart scorer gang på gang i toppen af Fortunes liste, konsulentvirksomheden McKinsey bliver aldrig træt af at rose detailkæden for effektiviteten i distributionsnettet.

I årtier har Wal-Mart været brugt som mønstereksemplet på de amerikanske businessskoler på grund af forretningskædens politik om at sælge varerne gennemsnitlig 14 pct. lavere end konkurrenterne, og fordi den har givet mere end en pæn gevinst til aktionærerne (Wal-Mart-ejerne optager fem ud af ti pladser på listen over USAs rigeste).

Wal-Mart har skærpet konkurrencen blandt underleverandørerne ved at spille dem ud mod hinanden, skabt job og dermed velstand, hedder det i de amerikanske lærebøger. Mere kan man I ikke forlange af en virksomhed.

Underbemanding
Men virkeligheden er begyndt at vise noget andet.

Udover udsigten til den største civilretssag af sin art i landets historie - over en million nuværende og tidligere kvindelige ansatte har lagt sag an for kønsdiskrimination - tegner Simon Head et dystert billede af arbejdsbetingelserne i Wal-Mart.

I modsætning til Ford-fabrikkernes monotone samlebåndsarbejde skal en Wal -Mart-medarbejder hele tiden skifte mellem forskellige funktioner, alt efter hvor der er behov for hende.

Med en bevist politik om, at stigningen i lønomkostningerne hele tiden skal være lavere end stigningen i omsætningen, er resultatet en konstant underbemanding.

Det er fyringsgrund så meget som at flirte med en fagforening, og der bliver holdt øje med, at medarbejderne ikke mødes privat for at drøfte arbejdsforhold. På samme måde må de heller ikke tale privat i arbejdstiden; det kaldes tidsrøveri, skriver Head.

Tendensen breder sig
Halvdelen af Wal-Marts godt en million medarbejdere forlader virksomheden hvert år, og hidtil har de i bedste fald kunnet få tilsvarende arbejde i andre supermarkeder til omtrent den dobbelte timeløn (Wal-Mart betaler 8,50 dollar i timen (47,50 kr.), mens supermarkedskæden Safeway betaler 13 dollar (72,50) foruden fuld sygesikring.

Dog er det et spørgsmål, hvor længe det varer. Simon Head fortæller, at da Wal-Mart i 2002 besluttede at åbne 40 »supercentre« i det sydlige Californien, reagerede de californiske supermarkedskæder med Safeway i spidsen ved at forlange lønnedgang og nedskæringer i personalegoder blandt de ansatte.

Centrene er ikke åbnet endnu, og 70.000 af de organiserede supermarkedsansatte gik i strejke støttet af deres fagforening UFCW.

I sympati med Safeway lockoutede to andre kæder deres ansatte skønt de ikke strejkede og erstattede dem med midlertidig arbejdskraft. Det strider ikke mod amerikansk lov, og resultatet var, at fagforeningerne blev tvunget til at acceptere lønnedgang for deres medlemmer.

Giv agt: King Kong kommer.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen