Berlingske Business

Virksomhedsledere forstår ikke investorers afstraffelse

Flere topchefer er utilfredse med investorernes higen efter hurtige penge, der presser virksomhederne til kortsigtede investeringer. Grafik: Aktionærerne vil se kontanter

Eric Rylberg, chef, ISS:

»Jeg synes sommetider, at investorerne bedømmer hastigt og skyder lidt fra hoften. En virksomhed kan ikke overleve på langt sigt, hvis den ikke investerer. Vi køber op cirka to gange om ugen og er gået den modsatte vej og har udvidet vores aktier, ellers kan vi ikke vokse. Aktien falder altid, når virksomheder investerer, det minder om en automatreaktion. Investorerne skulle lige vente og se, før de straffer virksomhederne. Virksomheder kan på kort sigt holde indtjeningen per aktie oppe ved at købe aktier tilbage, men den såkaldte »terminalværdi« af virksomheden falder jo, når der ikke investeres i vækst.«

Anders Knutsen, bestyrelsesformand, Danisco:

»Det er meget kortsigtet, at man bliver straffet, når man investerer i virksomheden. Der er kommet flere kortsigtede aktionærer i dag, og de er med til at give en meget volatil aktiekurs, fordi de spekulerer meget i virksomheders tilbagekøb og ikke i deres drift. Som bestyrelse skal vi frem for alt sørge for, at virksomheden giver et stigende udbytte på længere sigt. Nogle investorer, bl.a. hedgefonde, går meget i kødet på virksomhederne for at få dem til at købe egne aktier op. Det gør, at både bestyrelse og direktion bliver udsat for et meget kortsigtet og negativt pres, når vi er rundt og møde investorerne. For når virksomheden ikke kan købe flere aktier op, vil kursen falde igen, og det er der jo ingen vækst i. Men som bestyrelse og direktion må vi i fællesskab sørge for virksomhedens overlevelse og vækst på langt sigt.«Niels Boserup Københavns Lufthavnes administrerende direktør:

»De bestemmende spillere på det danske aktiemarked er nok nogle som tænkter relativt kort, for de solide aktionærer sælger ikke deres aktier. Da jeg startede i erhvervslivet, var der jo ikke noget, der hed daytradere, men det er jo en hel legal måde at tjene penge på i dag. Men det giver også en ny slags aktionærer, som har nogle helt andre ønsker til aktierne end dem, som sidder og spekulerer i, hvordan aktien ser ud om tre år...«

»Jeg synes personligt, at Danske Bank har lavet en genial handel - og så bliver de straffet næsten per automatik. Det er virkeligt svært at give andet end en psykologisk forklaring på det her. Efter 11. september, der faldt vores kurs jo også fuldstændigt utrolig dramatisk, som der aldrig skulle flyves mere. Aktiemarkedet er ikke altid rationelt. Det er ikke det samme som at sige, det er forkert, men det er svært at tage varsler af sådanne korte kursbevægelser.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen