Berlingske Business

USAs rente vil skyde i vejret

Det bliver forfærdeligt, når USA begynder at hæve renten, mener Mary J. Miller - ny obligationsdirektør hos den store amerikanke pengeforvalter T. Rowe Price.

Når først USA begynder at sætte renten op, vil det gå meget stærkt. Den korte amerikanske rente er nede på én procent, men den bliver sandsynligvis sat op for første gang i den sidste halvdel af året og når derefter op mindst 4,0 pct. i starten af 2005.

Forudsigelsen kommer fra en amerikansk topekspert: Mary J. Miller er netop tiltrådt som obligationsdirektør hos pengeforvalteren T. Rowe Price i Baltimore, der har op mod 1.200 mia. kr. under forvaltning.

Mary Miller mener, at renterne vil stige mindre og langsommere i Europa, og derfor udelukker hun ikke, at renterne krydser hinanden - at renten bliver højere i USA end Europa i en periode.

»Vi venter stigende obligationsrenter i år. Renten er på det laveste niveau i 40 år, og når den igen begynder at stige, bliver det en forfærdelig periode,« sagde Mary J. Miller forleden, da hun talte til et udsnit af danske investeringschefer fra pensionskasser med videre på den amerikanske ambassade i København.

T. Rowe Price råder derfor alle til at kravle i læ og flytte sig væk fra rentefølsomme lange obligationer. Mary Miller henviser til tidligere gange, hvor renterne blev sat op. Det skete i 1983-1984, 1986-1987, 1993-1994 og 1998-2000. Alle gange steg renterne med op mod tre procentpoint.

»Når renterne er blevet sat op, er de blevet det meget hurtigt og dramatisk med stigninger på mellem 2,5 og 3,5 procentpoint inden for 12 til 18 måneder,« siger Mary Miller.

Venter vækst i USA
Mary Miller peger på, at inflationen er ved at bunde ud nu, og at både råvare- og producentpriserne er på vej op. Det er forløberen for stigende renter. Både penge- og finanspolitikken har været lempelig i en lang periode i USA, og det vil også trække inflationen i vejret. T. Rowe Price regner dog også med, at USA står foran en periode med en solid økonomisk vækst, hvorfor de anbefaler, at man øger sine investeringer i store vækstselskaber.

Indtjeningen i de amerikanske virksomheder er hastigt på vej op, og samtidig skulle ikke mindre end to trilliarder dollars stå klar som likvid kapital i USA til at blive investeret, hvis aktierne for alvor begynder at rykke.

»Alt er på plads til en bedre indtjening. Og vi mener ikke, aktierne er dyre. De er på et fair og rimeligt niveau. Vi kan og vil dog heller ikke argumentere for, at de er billige. Men investorerne begynder igen at få lyst til at tage en større risiko,« siger Brian Rogeres, der er investeringschef hos T. Rowe Price.

Han venter pæne stigninger på amerikanske aktier i år, men også en fortsat presset og faldende dollarkurs, som kan tage en del af - eller hele - gevinsten for danske og europæiske investorer.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen