Berlingske Business

USA truer Kina med WTO for skatterabat

Halvledere kan blive emnet for USAs første sag mod Kina ved Verdenshandelsorganisationen, WTO. USA mener, at Kina ulovligt hjælper de hjemlige producenter med skatterabatter.

NEW YORK

USA har sin første handelssag mod Kina ved WTO klar i skrivebordsskuffen. Det skriver flere medier og bebuder, at klagen kan sendes allerede i denne uge.

Problemet handler om halvledere - drivkraften i stort set al elektronik. Det er faldet USAs handelsfolk for brystet, at kineserne pålægger alle halvledere i varer, der sælges i Kina, 17 pct. i merværdiafgift men giver hjemlige producenter nedslag, så de kun kommer af med tre-seks pct.

Det er en gevaldig barriere mod import og et kraftigt incitament til at etablere produktion i Kina selv, hvis man ønsker at levere halvledere til det kinesiske marked.

USA mener, at forskelsbehandlingen er ulovlig i henhold til WTOs regler og har længe forsøgt via forhandlingens vej at få den lavet om. Kina holder derimod fast på, at beskatningsreglerne ikke forbryder sig mod WTOs regelsæt.

Uanset sagens endelige udfald er det rimeligt sikkert, at der vil gå lang tid med selve behandlingen. EU pålagde f.eks. først USA straftold for landets skattemæssige fortrinsbehandling af eksportører i starten af marts - hele fire år efter, at WTO havde dømt den amerikanske praksis ulovlig.

Dilemma for Bush
Men Kina-sagen kan blive problematisk for Bush-regeringen langt hurtigere. Hjemme i USA kritiseres han for ikke at gå hårdt nok til kineserne, der beskyldes for at stjæle amerikanske job, især i fremstillingsindustrien.

Det store fagforbund AFL-CIO er en af kritikerne, og forbundet har klaget til de amerikanske myndigheder over, at Kina underbetaler sine arbejdstagere og lader hånt om standarder, så landets fabrikker er i stand til at underbyde de amerikanske. AFL-CIO vil have regeringen til at pålægge Kina handelssanktioner.

En sådan sag vil næppe have mange chancer ved WTO, men selve klagen øger presset mod Bush i et valgår for at vise, at han tager udflagning af amerikanske arbejdspladser til billigere steder alvorligt.

Men ligningen er ikke så enkel, som det umiddelbart kan se ud. Ganske vist har USA underskud på varehandelen med udlandet, men der er overskud på handelen med tjenesteydelser, f.eks. inden for finans, software, juridisk bistand og revision.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen