Berlingske Business

USA-storbanker må betale dyrt for svindel

Storbankerne Bank of America og FleetBoston skal af med 675 mio. dollar - ca. fire mia. kroner - for at undgå en retssag om ulovlige handeler i bankernes investeringsfonde. Det sker, mens de to banker er i fuld gang med at fusionere.

NEW YORK: Oprydningen efter investeringsfondsskandalen i USA har nedlagt sit hidtil største bytte. Milliardforliget på 675 mio. dollar - ca. fire mia. kroner - mellem USAs finanstilsyn, SEC, og New Yorks statsanklager Eliot Spitzer på den ene side og de to store banker Bank of America og FleetBoston på den anden er det største beløb, der er kommet på bordet i den månedlange efterforskning.

Som det er kutyme i sådanne forlig indrømmer ingen af de to banker nogen skyld - det kunne føre til flere retssager - men beløbene taler for sig selv. Bank of America skal erlægge broderparten med 375 mio. dollar - ca. 2,2 mia. kroner - i tilbagebetalinger og bøder, mens FleetBoston slipper med 140 mio dollar - ca. 840 mio. kroner. Desuden er det en del af forliget, at bankerne skal reducere deres gebyrer for investeringsfondene med i alt 160 mio. dollar - ca. 960 mio. kroner - over de næste fem år.

Skandalen går på, at investeringsfonde drevet af bankerne har tilladt særligt gode kunder at handle efter aktiemarkedernes ophør men til dagens pris. Den praksis er ulovlig.

Desuden har fondene tilladt hurtighandeler, hvor privilegerede kunder køber og sælger fondenes underliggende aktier meget ofte, selv om de er beregnet på langtidsinvesteringer. Det er ikke som sådan ulovligt, men når fonde lover kunderne ikke at tillade den slags, må de ikke forskelsbehandle.

Farvel til bestyrelser
Som noget nyt har myndighederne opnået ændringer på bestyrelsesniveau.

Otte ud af ti bestyrelsesmedlemmer i Bank of Americas investeringsfonde, Nations Funds, må forlade deres poster inden for et år.

»Disse bestyrelsesmedlemmer har klart undladt at beskytte investorernes interesser,« sagde New Yorks statsanklager, Eliot Spitzer, i en erklæring.

»Vi signalerer til fondsverdenen, at bestyrelsernes aktiviteter bliver mål for betydelig efterforskning fra vores side,« sagde han ifølge New York Times.

FleetBoston behøver ikke sige farvel til nogen, men banken indvilger i at få en udenforstående konsulent til at kigge på fondsbestyrelserne og sikre deres uafhængighed.

Endelig lover Bank of America at skille sig af med den afdeling, der clearer handeler, og hvor ulovlighederne rent fysisk er blevet udført.

Den udenomsretlige aftale er vigtig for de to banker, som er i færd med at fusionere, efter at Bank of America i januar betalte 47 mia. dollar - ca. 282 mia. kroner - for den mindre FleetBoston bank. Aktionærerne ventes at give deres samtykke i dag, og sammenslutningen vil skabe en af USAs største banker.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen