Berlingske Business

Universiteter skal lave aktieselskaber

Universiteter skal lave aktieselskaber - 1
Foto: Søren Steffen

Universiteterne skal have mulighed for at eje og danne aktieselskaber, mener videnskabsministeren. Med en ny lov vil han lette forskningsresultaternes vej ud i virksomhederne.

Alt for meget dansk forskning samler støv i videnskabelige tidsskrifter i stedet for at danne grundlag for en indbringende forretning.

Det mener videnskabsminister Helge Sander (V), som vil styrke universiteternes mulighed for at nå ud til erhvervslivet med forskningsresultater.

I dag fremlægger ministeren et lovforslag, der betyder, at universiteter fremover kan danne og eje aktieselskaber.

»Det er nødvendigt, for at sætte ekstra skub i universiteternes muligheder for at udklække nye virksomheder. Flere undersøgelser viser, at danske forskere er gode til at skabe forskningsresultater, men dårlige til at udnytte dem. Med lovforslaget forsøger vi at overlade det skridt til professionelle forretningsfolk, eller virksomheder udefra,« siger videnskabsminister Helge Sander (V).

Lukket forskningsmiljø
Der serud til at være politisk opbakning til forslaget.

Men Dansk Magisterforening, som både organiserer naturvidenskabelige kandidater og humanister, frygter for konsekvenserne.

»Kommerciel udnyttelse af forskningen vil medføre krav om patentering og hemmeligholdelse. Det vil skabe et ugunstigt og lukket forskningsmiljø, hvor forskerne bliver fristet til at holde på deres viden, fremfor at få den ud til så mange som muligt,« siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Hun frygter, at aktieselskaberne vil trække de bedst kvalificerede forskere ud af universiteterne for at ansætte dem.

Den bekymring deler videnskabsministeren ikke.

»Min frygt er snarere, at der ikke er flere forskere, som tager springet og forsøger at skabe en produktion omkring deres resultater,« siger Helge Sander.

Ud over rampen
Ingeniørforeningen (IDA) og Dansk Industri bakker op om ministerens lovforslag.

»Selvfølgelig opstår der altid et dilemma, når man skal nyttiggøre forskning og tage patent på det. Men der bliver ikke taget ret mange patenter i dag, og endnu færre af dem bliver omsat til kommercielt brug. Fidusen ved det her lovforslag er, at du får skudt en enhed ind, som kan sikre et øget samspil mellem universiteterne og det private erhvervsliv,« siger Per Ole Front, formand for IDA.

I Dansk Industri mener man også, at lovforslaget åbner op for, at forskningsresultater kan nå hurtigere frem til virksomhederne.

»Der er brug for en højere grad af samspil mellem universiteterne og erhvervslivet. Det her forslag kan være med til at skabe en organisation, der kan få forskningsresultaterne ud over rampen, og det er vi tilhængere af,« siger Morten Ørnsholt, konsulent i Dansk Industri.

Han er ikke bekymret for konsekvenserne, hvis antallet af patenter stiger.

»Patenter giver mulighed for at udnytte forskningsresultaterne kommercielt. Men der vil stadig være publiceringskrav og adgang til viden fra forskningen,« siger Morten Ørnsholt.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen