Berlingske Business

Udflytningen giver pres på nye job

Før var det enkelte brancher og store virksomheder, der flyttede produktionen ud, men nu er det alle, og det betyder behov for at opfinde nye job, siger Anders Knutsen.

Anders Knutsen, den tidligere B&O-chef, der skal være formand for regeringens nye globaliserings-tænketank har mindst en kæphest med til udvalgsarbejdet. Han vil have styrket undervisningen i folkeskolen.

»I 1990 blev det konstateret at 20 pct. af dem, der forlod folkeskolen, var dårlige til at læse. Det er et problem, hvis det stadig forholder sig sådan, men det er jeg bange for, og det er i hvert fald en af de ting, jeg gerne vil have set på,« siger Anders Knutsen, der dog af hensyn til udvalgsarbejdet ikke selv vil afsløre flere konkrete, personlige tanker nu.

Alle flytter
Anders Knutsen ser globaliseringen som den helt store udfordring for Danmark de kommende år.

»Virksomheder flytter i stort tal produktion til lavtlønsområder, og det giver et stort pres for, at vi kan finde nye job herhjemme. I forvejen er det sådan, at ganske mange store virksomheder over de sidste ti år er gået fra at have måske halvdelen af deres stillinger i Danmark til at nu bare 10-20 pct. af deres job findes i Danmark.

Tidligere var det kun elektronikfabrikker og tekstilindustrien, der flyttede produktion, men nu er det alle, og det bliver et problem, i hvert fald på fem til ti års sigt, ikke bare i Danmark, men i alle de vestlige lande. Det er godt for udviklingslandene men ikke nødvendigvis for os i de rige lande, og det kan ikke løses med protektionisme.«

Større videnindhold
Hvor skal de nye job komme fra?

»De kan komme i serviceindustrien eller som nye job i bestående virksomheder - men det kan jeg ikke svare på nu. Det står bare klart, at de virksomheder, der ikke allerede har en globaliseringsstrategi, skal se at få det, og begynde at agere efter det. Fremover vil der ikke være mange danske produktionsvirksomheder, der vil kunne konkurrere på pris. Der skal større videnindhold ind i produkterne.«

Timing
Hvad vil I kunne bidrage med, som vi ikke allerede har hørt fra IMF, OECD, vismænd osv.?

»Det spørgsmål stiller alle, og det er naturligvis yderst relevant. Men jeg tror, at tiden arbejder for, at vi vil kunne opnå større opmærksomhed end de sidste rapporter. Det tror jeg, fordi Velfærdskommissionen arbejder samtidig, og med så meget i gang samtidig tror jeg, at der er en god chance for, at der vil blive lyttet til anbefalinger, og at der bagefter vil blive truffet de nødvendige konklusioner,« siger Anders Knutsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen