Berlingske Business

Tjener du lige så meget som din bankrådgiver

De ansatte i bankerne er netop blevet enige med deres arbejdsgivere om lønnen de næste tre år. Men hvad tjener den bankrådgiver, der hjælper dig med din privatøkonomi?

De seneste uger har budt på et sjældent drama i den finansielle sektor. De ansatte i bankerne har udvist en usædvanlig kampgejst, og deres fagforening, Finansforbundet, har indrykket helsidesannoncer i de store dagblade for at positionere sig og indsamle tillid i befolkningen.

Nu er det hele overstået. Finansforbundet har indgået en treårig aftale med modparten, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, og roen kan igen sænke sig i filialnettet. Bag promillerne og procenterne i overenskomstforhandlingerne gemmer der sig en månedsløn i kroner og ører, og den i er i gennemsnit på 31.117,95 kr. for de 50.000 ansatte i den finansielle sektor. Oven i det beløb indbetaler arbejdsgiveren 10 procent af lønnen på en pensionsopsparing. De ansatte har syv uger fri om året, og der udbetales fuld løn i 28 uger for kvinder og 14 uger for mænd i forbindelse med barsel.

Overenskomst er Audi A6
»Den finansielle sektors overenskomst er arbejdsmarkedets Audi A6. Det er en pæn, dyr kvalitetsbil, som kun et fåtal har råd til at køre i,« siger direktør Steen A. Rasmussen fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Månedslønnen på 31.117,96 kr. er et gennemsnitstal, og det dækker derfor over store forskelle. Mens ansatte i bankernes kasseekspeditioner typisk tjener 25-26.000 kr., henter bankrådgiverne typisk 32.000 kr. i løn hver måned. Bankrådgiverne udgør cirka en fjerdedel af de ansatte i sektoren.

Til sammenligning tjener en sygeplejerske 90 procent af den løn, som bankansatte i kassen eller ansatte med mere almindeligt kontorarbejde tjener.

En månedsløn på 32.000 kr. giver en årsløn på over 400.000 kr., når arbejdsgivernes indbetaling på pensionsopsparingen regnes med. Ifølge Skatteministeriet er der kun 110.000 danskere, der tjener mellem 400.000 og 500.000 kr. om året.

Kæmpe forskelle
»Jeg går ud fra, at journalister ligger i den næste gruppe, hvor den årlige indtægt er på mellem 500.000 og 600.000 kr. Jeg mener ikke, at vi er forkælede. Gennemsnitstallene dækker over kæmpe forskelle,« siger Allan Bang, der er formand for Finansforbundet.

Han henviser til, at bankerne i stigende grad har ansat folk med akademiske uddannelser, og sammen med IT-folk trækker det op i gennemsnitslønnen.

»Det, der bliver krævet, både rent menneskeligt og fagligt af vores medlemmer, er stigende. Der bliver således færre og færre medarbejdere i bankerne,« siger Allan Bang. www.finansforbundet.dk

Har debatforum om overenskomsten.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen