Berlingske Business

Statens fyringer for ombudsmand

HK/Stat mener ikke, staten kan fyre deres medlemmer, inden finansloven er vedtaget. Prikkerunderne er gået i gang.

Torsdag modtog Folketingets Ombudsmand et brev fra HK/Stat, der på vegne af samtlige statsansatte beder ombudsmanden om at gå ind og hastebehandle sagen om massefyringer blandt statens ansatte.

Fyresedlerne bliver uddelt på baggrund af finansminister Thor Pedersen (V) forslag til finanslov 2002, hvor der er lagt op til en række besparelser i staten. Besparelserne udmønter sig blandt andet i, at der ifølge finansministeren skal fyres omkring 5000 statsansatte frem til 2005.

Allerede mandag blev der taget hul på de første prikkerunder blandt de ansatte, hvor de første medarbejdere i blandt andet Erhvervs- og Boligstyrelsen blev udpeget til afskedigelse.

HK/Stat-formand Peter Waldorff beder Ombudsmanden om at vurdere, »om der er begået en fejl i forbindelse med iværksættelsen af de påtænkte fyringer i staten« - også selv om fyresedlerne eventuelt først træder i kraft efter finanslovens ikrafttræden.

- Det er svært for det enkelte medlem at se forskel på en fyreseddel og en fyreseddel, der først træder i kraft om tre uger, for ledelsen har jo tilkendegivet, at man er den, der bedst kan undværes, siger Peter Waldorff, der også er formand for forhandlingsfællesskabet Statsansattes Kartel.

I første omgang havde HK/Stat overvejet at gå til domstolene med en retssag, men blev siden enige med forbundets advokater om, at en retssag ville blive for langstrakt.

Antallet af fyresedler i staten frem til 2005 er for øjeblikket uklart. Mens finansminister Thor Pedersen har anslået antallet af nedlagte stillinger til omkring 5000, har det uafhængige analyseinstitut CASA (Center for Alternativ Samfunds Analyse) anslået, at besparelserne svarer til omkring 9000 nedlagte stillinger.

CASAs tal har analyseinstituttet fundet frem til ved at lave en fintælling af finanslovens egne måltal for nedlæggelser af årsværk eller fuldtidsstillinger.

Ritzau

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen