Berlingske Business

Stadig flere restauranter går konkurs

Stadig flere restauranter går konkurs - 1

Konkurserne i restaurationsbranchen bliver flere og flere, viser de nyeste tal for 2003. Det udbredte sorte arbejde presser priserne i bund, og branchen har den dårligste økonomi af alle brancher i Danmark.

Restauranter, cafeer og hoteller er presset økonomisk som aldrig før, og 2003 bød på et rekordantal af konkurser i branchen, viser den nyeste statistik fra Købmandsstandens Oplysningsbureau. 128 forretninger blev sidste år tvunget til at dreje nøglen om, hvilket er en fordobling siden 2000.

Det stigende antal af konkurser viser kun toppen af isbjerget i en branche, hvor indtjeningsmulighederne bliver stadig mindre. Ifølge brancheorganisationen Horesta er det hvert år omkring en tredjedel af alle forretninger i branchen, som skifter ejer.

»Den meget hårde priskonkurrence gør, at der er stor udskiftning i branchen. Ofte er det en dårlig økonomi, der får folk til sælge, inden de knækker nakken helt,« siger Annette Vangstrup, afdelingschef i brancheøkonomisk afdeling i Horesta.

Dårlig økonomi
Konkurserne rammer typisk kun restauranter, da hoteller som regel når at blive solgt inden, siger Annette Vangstrup. Hun vurderer, at det nu ikke kun er de mindre restauranter som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, men at de større kæder også kæmper hårdt med deres bundlinie. De nyeste tal fra Købmandsstandens Oplysningsbureau viser, at 47 pct. af selskaberne i branchen kører med underskud.

Det gør hotel- og restaurationsbranchen til den økonomisk dårligst stillede af alle hovedbrancherne i Danmark. Samtidig har mange restauranter en så dårlig økonomi, at de bliver vurderet til at være på vej mod konkurs. Ikke færre end 29 pct. af selskaberne bliver erklæret konkursrettede i den seneste brancheanalyse fra Købmandsstandens Oplysningsbureau.

I brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC) peger man på, at den pressede økonomi blandt andet skyldes den meget hårde indbyrdes konkurrence og det udbredte sorte arbejde i branchen. Den sorte økonomi forvrider konkurrencen, og gør det endnu sværere at tjene penge inden for lovens rammer, siger Carsten Kruuse, informationschef i DRC.

Den nyeste undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at ti procent af alle arbejdstimer i hotel- og restaurationsbranchen er sorte. Det reelle tal ligger endda endnu højere end de ti procent, vurderer forskeren fra Rockwool Fonden Søren Pedersen, der står bag undersøgelsen.

Hård konkurrence
Carsten Kruuse fra Danmarks Restauranter og Cafeer påpeger, at andre brancher også er plaget af sort arbejde, men at den hårde konkurrence mellem restauranterne, pizzeriaerne og cafeerne gør dem meget sårbare.

Han foretrækker derfor så mange razziaer fra Told & Skat som muligt, og han mener, at razziaerne er en af årsagerne til de mange konkurser i branchen.

»Flere razziaer giver typisk flere konkurser, da mange slet ikke er i stand til at betale bøderne, hvis de bliver taget i svindel,« siger Carsten Kruuse.

Han ser en klar sammenhæng mellem Told & Skats razziaer i december og de mange konkurser, som julemåneden samtidig bød på. December havde en stigning på over hundrede pct. i antallet af konkurser sammenlignet med december 2002.

Den pressede økonomi i branchen skyldes også de mange regelsæt, som restauranterne er underlagt, mener Carsten Kruuse fra Danmarks Restauranter og Cafeer. Indtjeningen i branchen lider samtidig under, at erhvervslivet i stor udstrækning holder sig væk på grund af det lave fradrag på forretningsfrokoster, siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen