Berlingske Business

Skattefri særpension til danskere på solkysterne

Skattefri særpension til danskere på solkysterne - 1
Danske pensionister der har bosat sig i Frankrig eller Spanien kan få deres særlige pensionsopsparing udbetalt skattefrit. Det vil SF nu forsøge at sætte en stopper for.<br>Foto: Stine Munk Jensen

SP-pensionen på en pct. af bruttolønnen kan udbetales skattefrit til pensionister i Frankrig og Spanien. SF vil forsøge at sætte en stopper for denne mulighed.

Danske pensionister i det milde sydfrankrig eller på de spanske solkyster kan få deres særlige pensionsopsparing udbetalt skattefrit - og det vil SF nu forsøge at sætte en stopper for.

Hvis det samlede indestående på SP-kontoen, hvor der månedligt bliver indsat en pct. af bruttolønnen, overstiger 15.000 kr., bliver beløbet nemlig udbetalt og beskattet som en ratepension.

Og da såvel Frankrig som Spanien i deres dobbeltbeskatningsoverenskomster med Danmark har beskatningsretten, så blive pensionen beskattet med få procent i disse lande.

Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) bekræfter i et svar til folketingsmedlem Morten Homann (SF), at sådan hænger tingene sammen.

»Her har vi endnu et skattehul, som regeringen ikke vil lukke. Når det drejer sig om de velhavende pensionister, sker der ingen ting. Nu vil jeg forsøge, om ikke det er muligt at samle et flertal uden om regeringen for at gribe ind. Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har jo vist interesse for sagen,« siger Morten Homann.

De 15.000 kr. på SP-kontoen afgør om pensionsbeløbet skal beskattes som var det en kapitalpension eller en ratepension. Under de 15.000 kr. beskattes indestående med en engangsafgift på 40 pct. af beløbet. Det sker her i Danmark, uanset hvor modtageren bor.

Over 15.000 kr. udbetales og beskattes beløbet som en ratepension. Og for danskere i de fleste lande, som Danmark har en dobbeltbeskatningsaftale med, sker beskatningen også i Danmark. Frankrig og Spanien er undtagelserne i Europa.

Den særlige pensionsopsparing hed oprindeligt den midlertidige pensionsopsparing, men som et resultat af Pinsepakken har den været permanent siden 1999.

I de første år, som særlig pensionsordning fik alle trukket en pct. af bruttolønnen, men uanset indtægten fik alle tildelt en lige stor portion. Denne opdeling afskaffede den borgerlige regering, så den enkelte lønmodtager fik en portion tildelt sin egen pensionskonto, som svarer til en pct. af bruttolønnen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra skatteministeren.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen