Berlingske Business
17:43Tak for i dag

SiDs nye tømmermænd

Whiskymærket J&B giver tømmermænd. Også hos Specialarbejderforbundet kender man til tømmermænd over J&B, omend det ikke lige er whiskyvarianten, der er anledningen til hovedpinen. Fortrolige papirer fra byggefirmaet J&B Entreprise har sat SiD-formand Poul Erik Skov Christensen i en prekær situation i en sag om lemfældig omgang med medlemmernes penge.

Baggrund

Små perler af sved glinsede fra den spejlblanke isse i spotlightet fra TV-kameraerne. Med tydeligt ubehag satte forbundsformanden sig til rette bag de ventende mikrofoner. Det var tid til at gøre status. Status over en uge, da Specialarbejderforbundet igen havnede i mediernes søgelys på grund af anklager om pamperi, kammerateri og decideret svindel på medlemmernes regning.

»Jeg håber sandelig, dette er sidste punktum i Strube-sagen,« konstaterede SiD-boss Poul Erik Skov Christensen træt, da han torsdag eftermiddag havde redegjort for, hvordan Willy Strube-sagen var vokset fra godt 800.000 kroners svindel til 1,2 mio. kr.

Ny skandale

Men allerede inden fagbossen fremsatte sit ønske om punktummet, var SiD rendt ind i den næste potentielle skandale. En sag, hvor Poul Erik Skov Christensen kunne ønske sig langt færre punktummer. Ja, vel i virkeligheden havde han nok foretrukket, at papiret var forblevet rent og blankt.

Interne og fortrolige notater fra byggefirmaet J&B Entreprise har placeret forbundsformanden i et nyt stormvejr, og denne gang er det med sig selv i en tvivlsom hovedrolle - eller dobbeltrolle om man vil.

Papirerne fortæller, at SiD i årevis har betalt overpriser for byggearbejde udført af J&B Entreprise, samtidig med at Poul Erik Skov Christensen har været bestyrelsesformand for firmaet.

Helt centralt i sagen står J&Bs sjællandsafdeling, Region Øst. Det er denne afdeling, der i hvert fald indtil 1998 har varetaget samtlige byggearbejder for SiD. Og forbundet var en god kunde hos Region Øst.

Papirerne fra J&B Entreprise viser, at regionen i 1993 lavede byggearbejder for Specialarbejderforbundet for i alt 79 mio. kroner - eller over halvdelen af regionens samlede omsætning i Region Øst, hvis chef hed Preben M. Christensen - søn af den tidligere gruppeformand i SiD, Poul Christensen.

Året efter var SiD-opgaverne steget til 97 mio. kroner, 82 mio. kroner i 1995 og 94 mio. kroner i 1996. Alle opgaver »hjemtaget uden konkurrence« - altså en ren foræring fra SiD.

Men derefter begyndte det at gå galt for afdelingen. Byggeriet af SiDs hovedsæde i Kampmannsgade var ved at tage sin afslutning efter i en årrække at have givet en fast god omsætning og indtjening. Byggeopgaverne for forbundet faldt dramatisk til 12 mio. kr., og året efter var det ikke meget bedre. Kun renoveringen af SiDs domicil i Nyropsgade 14 gjorde, at Region Øst kunne hive en samlet omsætning hjem fra SiD på 20 mio. kroner.

Det var en faretruende udvikling, på trods af at regionen samtidig havde vundet adskillige andre opgaver. Den samlede omsætning i sjællandsafdelingen var steget med over 150 procent - men man tjente ingen penge på disse opgaver.

Det havde længe stået klart for firmaets økonomidirektør, Jørgen Skjødt. Adskillige gange pegede han på grundlæggende problemer i regionen med manglende evne til at udføre arbejde på konkurrencemæssige vilkår. I 1996 konkluderede Skjødt, at »såfremt aktionærsagerne (læs: byggeopgaver for SiD, red.) blev afløst af sager hjemtaget i konkurrence og med uændret omsætning ville regionens og J&Bs samlede resultat blive negativt påvirket alene herfra med 4.0-6.0 mio. kroner«.

Regningen steg

To år senere kunne han konstatere, at den negative påvirkning i virkeligheden var »nok nærmere 6.0-8.0 mio. med den nuværende viden«.

»I 1996 og dele af 1997 blev disse dog opvejet af opskrivninger på sager for aktionærer - således at det først var medio 1997, at det samlede resultat udviklede sig negativt,« skrev økonomidirektøren til J&Bs bestyrelse i februar 1999. Han havde opdaget, at opskrivningerne skete helt automatisk.

Med andre ord steg regningen til specialarbejderne, hver gang man ikke kunne få budgetterne til at hænge sammen på andre opgaver. På den måde fik regionen karakter af en mønsterafdeling, der havde stor betydning for J&Bs bundlinje - men det var Poul Erik Skov Christensens egne medlemmer i Specialarbejderforbundet, der fik lov at betale.

De store fortjenester på SiD-opgaverne var naturligvis problematiske. Angiveligt var de så problematiske, at de slet ikke tålte dagens lys.

Kort efter at Jørgen Skjødt var tiltrådt jobbet som økonomidirektør i 1995 holdt han møde med regionschef Preben M. Christensen, adm. direktør Mogens Kongste samt den afgående økonomidirektør. På mødet forelagde ledelsen Skjødt en detaljeret plan for, hvordan man skulle bogføre SiD-opgaverne med fiktive hensættelser, så avancerne så mindre ud, end de reelt var. Opgaven var herefter at opløse hensættelserne og føre dem over som indtægt på andre sager, så revisionen ikke opdagede det.

Skjødt betegnede fremgangsmåden, som han allerede havde set benyttet i mindre omfang i Region Øst, som ganske uacceptabel.

Året efter var den igen gal med firmaets regnskabsmoral.

»Ved aflæggelsen af regnskabet for 1995 og i marts måned 1996, gik det op for mig, at der var en mængde regnskabsmæssige posteringer og principper, der ikke var i overensstemmelse med de i regnskabet beskrevne principper, og som på mange områder var uforsigtige og atypiske i forhold til virksomhedernes størrelse m.m. Udrensningen af disse har tilsammen påvirket 1995, 1996 og 1997 regnskabernes resultat og egenkapital med til sammen ca. 15 mio. kr.,« hedder det endvidere i Skjødts orientering til bestyrelsen i februar 1999.

Skjødt havde ifølge papirerne længe forsøgt at råbe både bestyrelse og den øvrige ledelse op om de truende problemer. På et bestyrelsesmøde i foråret 1998 havde han selv forelagt problemerne i Region Øst, selv om det normalt kun var Mogens Kongste, der drøftede virksomhedens forhold med Poul Erik Skov Christensen og det øvrige sammenrend af fagbevægelsesfolk og socialdemokrater i J&Bs bestyrelse.

Skulle holde kæft

Men det var ikke lykkedes.

Efter bestyrelsesmødet fik Skjødt besked på at holde kæft.

Sådanne negative udmeldinger kan ikke accepteres, lød ordren ifølge notaterne fra bestyrelsesformand Poul Erik Skov Christensen.

Kort tid efter at økonomidirektøren havde skrevet sit famøse notat til bestyrelsen i februar 1999, afleverede han sin opsigelse. Da J&B Entreprise samme år fik afsluttet regnskabet for 1998, stod det klart, at byggefirmaet var løbet ind i sit første underskud nogensinde. Minus fire mio. kroner.

Det ville dog være gået meget værre, hvis ikke Region Øst havde haft SiD-opgaver, selv om disse langt fra var i samme størrelsesorden som tidligere. Samtidig med at Region Øst havde underskud, stod afdelingen medio december til at tjene 4,3 mio. kroner på SiD - på en omsætning, der udgjorde 6,7 procent af den samlede omsætning i regionen.

Både Poul Erik Skov Christensen og Mogens Kongste har lagt kraftig afstand til Skjødts notater, som de mener, ikke giver det rigtige billede af virkeligheden.

Begge har de hævdet, at notatet om regnskabsfusk og overpriser til SiD var udarbejdet på egen foranledning. Det står imidlertid klart, at Poul Erik Skov Christensen selv har bedt om notatet, hvilket fremgår af et brev fra Kongste til forbundsformanden tre dage før, Skjødt udarbejdede sin skrivelse.

Skjødt sagde op

Poul Erik Skov Christensen har hævdet, at J&B Entreprise afbrød samarbejdet med Skjødt på grund af de »urimelige påstande om virksomheden«.

Det er ikke korrekt. Jørgen Skjødt opsagde selv sin stilling, hvilket Mogens Kongste har bekræftet.

Poul Erik Skov Christensen har fremlagt en erklæring fra J&Bs revisionsfirma, KPMG C. Jespersen, hvori firmaet skriver, at det i forbindelse med sin almindelige revision ikke har fundet ting, der underbygger påstanden om, at SiD har betalt overpriser.

Professor i erhvervsret Lars Bo Langsted har imidlertid fastslået, at erklæringen ikke frikender nogen for noget som helst.

»Der står blot, at revisorerne ikke er faldet over noget. Det kan skyldes, at der ikke har været noget. Det kan også skyldes, at de ikke har opdaget det,« siger han.

Det er ikke mere end en måned siden, at SiDs forretninger med J&B Entreprise blev problematiseret, fordi J&B har været med til at udarbejde tilbudsvilkår i forbindelse med licitationer afholdt af SiD.

Derefter har byggefirmaet selv budt på opgaven og i sidste instans har det også været med til at afgøre, hvilket tilbud der var bedst. Da beroligede Poul Erik Skov Christensen sine lokalformænd og hovedbestyrelse i SiD med, at man sagtens kunne holde kasketterne adskilt, og at SiD faktisk havde sparet fire-fem mio. kroner om året ved at gøre brug af denne fremgangsmåde.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen