Berlingske Business

Sektorforskningen skal gøres mere uafhængig

Den danske sektorforskning bør bevares, men det kræver en større uafhængighed af ministerierne, mener Danmarks Forskningsråd i en ny, rosende rapport.

Dansk sektorforskning gør det godt, og det skal den blive ved med.

De 25 forskningsinstitutioner, der ligger under forskellige ministerier, er en vigtig brik i den danske forskning, som ikke kan undværes.

Det er konklusionen fra Danmarks Forskningsråd, der på et opdrag fra regeringen har foretaget en gennemgang af sektorforskningen i Danmark.

Gennemgangen blev offentliggjort i går, og fik pæne ord med på vejen:

»Det her skal ses som en cadeau til sektorforskningen. Den har en stor værdi som skal bevares,« sagde Søren Isaksen, formand for Danmarks Forskningsråd og koncerndirektør i NKT Holding A/S.

Med rosen følger imidlertid visse anbefalinger.

For det første skal alle sektorforskningsinstitutioner have en bestyrelse med eksternt flertal for at sikre forskningens uafhængighed af det ministerium institutionen ligger under, hvilket alle ikke har i dag.

For det andet skal institutionerne i højere grad bidrage til videregående uddannelse og forskeruddannelse i samarbejde med universiteterne, og for det tredje bør der nedsættes yderligere udvalg, som skal kigge nærmere på hver enkelt institution.

»Vi sidder kun ni mand i Danmarks Forskningsråd, og derfor har det ikke været muligt for os at undersøge alle 25 institutioner på detailniveau for at se, hvordan de kan gøres mere effektive hver især,« sagde Søren Isaksen.

Afviklinger

Tre institutioner bør helt afvikles. Det drejer sig om Statens Byggeforskningsinstitut, Analyseinstitut for Forskning og Kort- og Matrikelstyrelsen.

»Jeg vil dog gerne understrege, at det ikke betyder, at de kompetencer der findes i institutionerne skal gå tabt. De kan bare med fordel placeres andre steder,« sagde Søren Isaksen.

Sektorforskningsinstitutterne modtog rapporten positiv.

»Det er godt, at det er slået fast, at der er behov for en stærk og uafhængig sektorforskning. Nu er det vigtigt, at anbefalingerne i rapporten gøres til genstand for en efterfølgende afprøvning, hvor der inddrages mere specifik viden om de enkelte institutioners opgaver og funktionsmåde. Det tager mindst½ fem år at opbygge et godt forskningsmiljø, men det kan ødelægges på mindre end et halvt år, så der skal ikke handles overilet,« sagde Niels Elers Koch, ordførende for Sektorforskningens Direktørkollegium.

Rapporten fra Danmarks Forskningsråd vil nu blive sendt i høring til de relevante parter. Fristen for indsendelse af høringssvar til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling er 1. juli 2002.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen