Berlingske Business
15:25USA: Industriproduktion som ventet

Så er det tiden for pensioner og fradrag

Mange forhold omkring skat og modregning af sociale ydelser, skal overvejes nøje, før man skyder penge ind på en kapital- eller ratepension. Men de to pensionsordninger lokker med gode fradrag.

Det er ved at være tid for indskud på kapital- og ratepensioner, som skal ske før nytår, hvis man vil sikre sig et ekstra fradrag på selvangivelsen.

Mere end én million private danskere har allerede en pensionsordning, som de løbende skyder penge ind på ved siden af deres eventuelle arbejdsgiverbetalte pensioner. Og i år kan der sættes op til 37.600 kr. ind på både en rate- og kapitalpension.

Er man interesseret i et større indskud - og dermed fradrag - kan man supplere med en livrente eller ratepension, hvor indskud på over 37.600 dog skal fordeles over en 10 årig periode.

Via sin arbejdsgiver kan man dog altid skyde lige så meget ind på en ratepension, man vil.

»Man kan dog ikke indbetale mere end ens årsløn. Og man kan ikke tilbageføre løn. Så i decmber vil man ikke kunne indbetale mere end denne månedsløn. Derfor råder vi også generelt folk til at tænke på alt med pensioner hele året. Pensionsopsparing skal ikke være noget med skattefradrag og panikhandlinger sidste bankdag i året. Det skal ske løbende, og overvejes nøje,« siger afdelingsdirektør i Danske Bank, Marianne Bossen.

Indskud på kapitalpensioner kan trækkes fra i skat med en skatteværdi på tæt ved 44 pct.

Så i realiteten betaler man kun lidt mere end halvdelen selv. Resten får man retur fra det offentlige i form af sparet skat.

Indskud på en ratepension kan derimod trækkes fra med en værdi på tæt ved 60 pct., hvis man betaler top- og kirkeskat. Så her er det under halvdelen, man selv betaler.

Valget mellem rate- eller kapitalpension er svært, og ofte vælges det, som betaler sig bedst rent skattemæssigt her og nu.

Men der er andre overvejelser, der er værd at have med i billedet, når man skal vælge, mener Marianne Bossen.

»For det første udbetales indskud på en kapitalpension på én gang, efter man har betalt en afgift til staten på 40 pct. af det opsparede beløb. Det giver en stor frihed, så man kan disponere frit over pensionsmidlerne,« siger Marianne Bossen.

Modsat er det med ratepensionen, der udbetales over en periode på mindst 10 år og efter Pinsepakken - maksimalt 25 år.

Ratepensionen beskattes som almindelig indkomst ved udbetalingen.

»Så hvis man har en meget store pensionsordning, der vil give mere end 285.200 kr. ved udbetalingen om året, er det en god ide at spare op på en kapitalpension. Herved undgår man at betale top-skat af sin pension,« siger Marianne Bosen.

En mulighed for personer med store pensioner er også, at dele pensionen i to lige store dele:

En halvdel på en kapitalpension, og den anden på en ratepension.

Vigtig er det også - fremhæver Marianne Bossen - at se på fordelingen mellem ægtefæller. Det bedste er at jævne det mest muligt ud, og undgå, at eksempelvis manden har hele pensionen. Grænsen for, hvornår topskatten rammer pensioner og andre indtægter, kan nemlig ikke flyttes mellem ægtefæller.

»Så det er ikke smart, hvis den ene har en meget stor pension, og den anden ægtefælle har en meget lille eller slet ingen,« vurderer Marianne Bossen.

Der er også andre fordele - og faldgruber - forbundet med kapitalpensionen.

Således kan kapitalpensionen til hver en tid overføres til en ratepension, når blot det sker, før pensionsopspareren fylder 60 år.

Herved har man i realiteten selv indflydelse på, hvilken skat der skal betales på udbetalingstidspunktet.

Kapitalpensionen vil endvidere kunne udbetales, før man er fyldt 60 år, hvis man bliver ramt af en livstruende sygdom eller bliver 2/3 del invalid. Udbetaling vil så blive beskattet med 40 pct. og ikke de 60 pct., som er den afgift, der almindeligvis skal betales ved en førtidig ophævelse af en skattebegunstiget pensionsordning, inklusiv en ratepension.

I relation til de offentlige ydelser er der også forskelle mellem kapitalpensionen og ratepensionen, fremhæver Marianne Bossen.

Eftersom udbetalingen fra en ratepension indgår i indkomsten vil den medføre modregning af de indkomstafhængige offentlige ydelser. Således er pensionstillægget afhængig af, hvor stor den personlige indkomst er. Overstiger indkomsten for et ægtepar 98.800 kr. vil der ske modregning af pensionstillægget.

Andre offentlige ydelser så som boligydelse og personlige tillæg er også afhængig af den personlige indkomsts størrelse.

Hvis man går på efterløn, efter man er fyldt 62 år, vil udbetalingen af ratepensioner oprettet i et ansættelsesforhold, også begrænse efterlønnen. Kapitalpensionen har derimod ingen indflydelse på udbetalingen af efterlønnen.

Kapitalpensionen giver alt i alt nogle ekstra muligheder i forhold til ratepensionen.

Så har man en personlig indkomst, der ikke overstiger 285.200 kr., således at man ikke betaler topskat, bør man klart skyde pengene ind på en kapitalpension, fremhæver Marianne Bossen.

Fordelen ved både kapital- og ratepensioner er ikke kun knyttet til skattefradraget på selvangivelsen.

Afkastet beskattes også forholdsvis blidt - men dog hårdere end før. Der skal betales en fast pensionsafkastskat på 15 pct. af det løbende afkast fra både aktier, obligationer, ejendomme m.v.

Men får man bare 4,0 pct. i afkast i snit over en længere årrække efter skat - betyder det, at ens formue fordobles på under 20 år.

1000 kr. vokser altså til 2000 kr. i faste priser på 20 år med et årligt realt afkast på 4,0 pct.

I løbende priser, hvor inflationen tælles med, bliver pengene til langt mere end det dobbelte på disse 20 år.

Og indskyder man også løbende en mindre sum, bliver formuen selvsagt langt større.

Men generelt har der været så mange politiske i½ndgreb mod både kapital- og ratepensioner de senere år, at det nok er en god idé at spare op andre steder også.

Vil man have det rigtigt godt i alderdommen, skal man nok også gemme lidt til side andre steder. Måske i obligationer, måske i et sommerhus, måske i en investeringsforening, eller måske noget andet.

»Det koster dog at have sommerhuse. Ejendomsskatter, forsikringer m.v., skal betales,« siger Marianne Bossen, der dog er enig at det er vigtigt at sprede sig opsparing ud over flere ting.

les@berlingske.dk

Det kan godt være, der er mange år til, at man kan springe ud som pensionist, men pensionsopsparingen bør planlægges i god til forinden - og op til nytår er der flere ting at tage højde for. Arkivfoto: Bent Midstrup.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen