Berlingske Business

Regeringen forudser større vækst end ventet

Finansministeriet forudser i sin økonomiske redegørelse for maj, at væksten i den danske økonomi i år bliver større end ventet. Siden januar har de økonomiske indikatorer i både Danmark og udlandet fortrinsvis peget opad, og der er tegn i sol og måne på, at det igangværende moderate opsving fortsætter i Danmark.Lav ledighed kan true opsvingFremgang i tysk økonomi

Den økonomiske aktivitet og beskæftigelse er ganske vist bremset op. Men det var ventet. Og inflationen og lønstigningerne er højere, end skønnet af regnedrengene i Finansministeriet i januar. Men til gengæld er den forudsete stigning i ledigheden udeblevet. Der ventes nu en væsentlig mindre stigning i ledigheden gennem 2002 end skønnet i januar, og niveauet for 2003 som helhed er også nedjusteret. Samlet bliver ledigheden i 2002 på 5,0 pct. af arbejdsstyrken.

I 2002 ventes en vækst i BNP på 1,7 procent. I januar lød skønnet på 1,4 procent. I 2003 ventes en vækst i BNP på 2,3 procent. Det private forbrug ventes at vokse med ca. 2 pct. om året i gennemsnit over 2002 og 2003. Det er væsentligt mere end i den foregående treårs periode, og en mindre opjustering i forhold til januar. Men danskerne sparer fortsat op i stor stil, og det vil de fortsætte med, forudser økonomerne.

»Med overskud på betalingsbalancen og en saldo på de offentlige finanser, som ligger inden for rammerne af gældsmålsætningen, er dansk økonomi forholdsvist godt rustet i forhold til det konjunkturbillede, som tegner sig,« skriver Finansministeriet. For tiden er det især svineeksporten og olieproduktionen i Nordsøen, der trækker mange penge hjem til kongeriget.

Vækstpotentialet i dansk økonomi er imidlertid begrænset, blandt andet som følge af det lave ledighedsniveau og reduktioner af arbejdstiden. For eksempel vil udvidelsen af barselsorloven og kompensation ved pasning af børn i eget hjem som udgangspunkt dæmpe erhvervsdeltagelsen i de yngre aldersgrupper. Finansministeriet understreger vigtigheden af, at reformerne af efterløns- og førtidspensionsordninger får de ønskede virkninger, og at indvandrerne integreres bedre på arbejdsmarkedet.

I EU ventes de automatiske stabilisatorer og de gennemførte rentesænkninger gradvist at trække væksten op med indenlandsk efterspørgsel som den primære motor, mens vendingen - stimuleret af den stærkt ekspansive økonomiske politik - synes at komme lidt hurtigere i USA, skriver Finansministeriet.

»Den gunstige udvikling i dansk økonomi skyldes blandt andet, at vi også herhjemme har nydt godt af lavere renter, men må samtidig ses på baggrund af, at der ikke er væsentlige balanceproblemer i dansk økonomi,« sagde finansminister Thor Pedersen torsdag i en pressemeddelelse.

Thor Pedersen finder det glædeligt, at ledigheden gennem det sidste halve års tid har holdt sig på et rekordlavt niveau. Finansministeren mener, at skattestoppet og en stram offentlig udgiftspolitik går hånd i hånd, og at det offentlige ikke må bidrage unødigt til at presse arbejdsmarkedet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen