Berlingske Business

Politisk pres for åbenhed om bankpriser

Politisk pres for åbenhed om bankpriser - 1
»Jeg spekulerer på, om der er det engagement bag prisportalen, som der burde være. Det er noget, vi må bede ministeren forholde sig til,« siger Jan Trøjborg, der sidder i Folketingets erhvervsudvalg for Socialdemokratiet. Foto: Keld Navntoft

Bankerne er kommet i politisk modvind, fordi deres prisdatabase på internettet ikke er til at gennemskue og fyldt med fejl.

Presset på bankerne for at skabe mere gennemsigtighed om renter og gebyrer er øget betragteligt. Det er resultatet, efter at det er kommet frem, at bankernes eget bud på en prisportal er svært gennemskuelig og samtidig behæftet med mange fejl.

De danske banker og sparekasser relancerede ellers prisportalen pengeinstitutpriser.dk i begyndelsen af december, og det skete for at imødekomme økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (K) efterlysning af større gennemsigtighed og mere konkurrence mellem pengeinstitutterne.

Trods relanceringen er der fortsat ikke mulighed for at sammenligne prisen på et ganske almindeligt lån på for eksempel 50.000 kr., og hvis forbrugerne alligevel forsøger at klikke sig frem til et svar, risikerer de, som beskrevet i Berlingske Business i lørdags, at havne på bank-hjemmesider, der er fyldt med fejl.

Politisk pres
»Jeg spekulerer på, om der er det engagement bag prisportalen, som der burde være. Det er noget, vi må bede ministeren forholde sig til,« siger Jan Trøjborg, der sidder i Folketingets erhvervsudvalg for Socialdemokratiet.

Han henviser til, at ministeren tidligere klart har signaleret, at der skal ske noget med konkurrencesituationen og gennemsigtigheden.

»Forbrugerne har jo ikke en chance for at finde frem til rimelige og billige tilbud på lån. Det må man kunne forlange,« siger Jan Trøjborg, der nu vil bede Bendt Bendtsen redegøre for, om den nuværende situation er tilfredsstillende.

Ministeren er sikret et bredt politisk flertal i sin kamp for at give forbrugerne bedre mulighed for at sammenligne priserne i bankerne.

Fejl hele vejen rundt
»Vi lever i en tid, hvor mere og mere skal være gennemsigtigt, og det må den finansielle sektor altså vænne sig til,« siger Colette Brix, der sidder i Folketingets erhvervsudvalg for Dansk Folkeparti.

Hun roser det private initiativ mybanker.dk, hvor der er mulighed for at sammenligne renten hos en række banker.

Netop mybanker.dk har konstateret større eller mindre fejl i renter og priser på samtlige bankers og sparekassers hjemmesider. I fem tilfælde var henvisningen på Finansrådets pengeinstitutpriser.dk en henvisning til ingenting på internettet.

»Hvis sådan en hjemmeside skal være noget værd, skal man kunne stole på de oplysninger, der ligger der. Det vil sige, at Finansrådet må komme efter medlemmerne for at sikre, at oplysningerne er rigtige,« siger økonom Morten Westergaard fra Forbrugerrådet.

Arbejdsgruppe i gang
Det er ikke Finansrådet, der sikrer rigtigheden af indholdet på pengeinstitutpriser.dk men de enkelte pengeinstitutter.

På Finansrådets hjemmeside klikkes der nemlig blot videre til den enkelte banks hjemmeside.

Økonomi- og erhvervsministeren har nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheden for bedre prissammenligning i banksektoren. Arbejdsgruppen består blandt andet af repræsentanter fra Finansrådet, Forbrugerrådet og Forbrugerstyrelsen, mens Finanstilsynet sider for enden af bordet og agerer ordstyrer.

Arbejdsgruppen skal være færdig med arbejdet den 1. marts.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen