Berlingske Business

Opsvinget taber fart

Opsvinget taber fart - 1

Ledigheden har været svagt stigende i oktober. Når man korrigerer for faldet i aktivering, er der imidlertid tale om et lille fald, men det er mindre end forventet.

Det forventede fald i ledigheden udeblev i oktober, hvor yderligere 300 personer måtte stille sig op i køen af arbejdsløse.

Der tale om en stort set uændret ledighed, men den lille stigning betyder, at ledighedsprocenten stiger fra 6,2 pct. i september til 6,3 pct i oktober, viser nye sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

Senioranalytiker Jes Asmussen mener, at tallet tænder en lille advarselslampe om, at opsvinget i dansk økonomi måske ikke bliver helt så stærkt som tidligere ventet.

»Den stigende ledighed er bestemt ikke godt nyt for dansk økonomi, og tallet falder så absolut ned i posen med dårlige nøgletal - en pose, der desværre ser ud til at blive mere og mere fyldt på det seneste,« siger Jes Asmussen, senioranalytiker i Nordea.

Han mener, at tallet bekræfter den øgede usikkerhed, der er opstået for dansk økonomi på det seneste og som specielt knytter sig til den svage amerikanske dollar, der hæmmer afsætningsmulighederne for danske varer i udlandet.

Jes Asmussen vælger at bevare optimismen, men han understreger, at de nye ledighedstal ikke går regeringens vej.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har imidlertid ikke tænkt sig at smide de lyse fremtidsudsigter over bord af den grund. Han hæfter sig i stedet ved den store fremgang i beskæftigelsen siden årsskiftet.

»Når vi ser på det lange stræk, så kører det derud ad for dansk økonomi. Siden årsskiftet er beskæftigelsen vokset med 17.000 personer, og ledigheden er faldet med 10.500 personer. Det er anden måned, hvor ledigheden er lavere end for et år siden. Vi har billedlig talt passeret en bjergtop, og er på vej ned nu,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Hos Danske Bank mener chefanalytiker Steen Bocian også, at det seneste tal viser, at udviklingen er vendt, og at ledigheden falder.

Han hæfter sig ved, at der har været et fald i antallet af aktiverede personer på 900 personer, som betyder, at ledigheden reelt er faldet med 600 personer.

»Faldet er lidt mindre end vi havde forventet, når man korrigerer for aktivering. Men det ændrer ikke vores syn på, at ledigheden er på vej ned i de kommende år,« siger Steen Bocian.

Han understreger, at omfanget af aktivering godt kan ændre på, om der er tale om en reel stigning eller et fald i ledigheden.

Siden september måned sidste år er der kommet over 6000 flere personer i aktivering. Det betyder, at ledigheden reelt set kun er faldet med 4200 personer, og ikke de 10.500 personer, som de officielle tal viser.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen