Berlingske Business

Offentlig bank med ondt i økonomien

Med et udlån på knap to milliarder kroner og restancer for et større tocifret millionbeløb har Fiskeribanken ikke i mange år haft så ondt i økonomien og så mange penge ud at svømme.

Det går økonomisk den forkerte vej for den offentlige Fiskeribank, som skal finansiere det danske fiskerierhverv.

I flere år har økonomien været fornuftig og restancerne lave, men nu er billedet for alvor vendt og fremtiden usikker.

Berlingske Tidende fik i går oplyst, at der er restancer til banken i indeværende måned på 89 millioner kroner fordelt på 277 engagementer. I marts 2002 var der restancer for 15 millioner kroner, og man skal helt tilbage til 1994 for at finde et sammenligneligt niveau med det nuværende, fremgår det af bankens 2003-regnskab.

Faktisk var restancerne syv mio. kr. højere og dermed meget tæt på 100 mio. kr. i juni måned i år. Det samlede udlån er 1,85 mia. kroner.

Situationen forværres, da flere af fiskerne skylder for flere terminer, og i slutningen af oktober tog Fiskeribanken fat på at hive flere af de økonomisk trængte fiskere indenbords ved at etablere en såkaldt henstandsordning for oktober termin:

»Som følge af fiskerierhvervets fortsat vanskelige situation er det Fiskeribankens vurdering, at en række låntagere ikke kan betale terminsydelserne for oktober termin 2004 rettidigt. På denne baggrund har banken besluttet at etablere en henstandsordning.«

At der er problemer i banken, som kan blive økonomisk vældigt kostbare, fremgår til dels af, at banken har et skib til salg efter en tvangsauktion, og at den tillige oplyser, at man formentlig overtager ét mere i dag. Sådan vil man også gøre de kommende gange:

»På samme måde vil der frem over blive gennemført auktioner, hvor Fiskeribanken overtager fartøjet og derefter udbyder det til salg.«

Kilder forklarede i går Berlingske Tidende, at skibe til salg efter en tvangsauktion ofte falder gevaldigt i værdi i forhold til den værdi, de oprindeligt blev belånt til, hvis de da overhovedet kan sælges.

Fiskeribankens ekspeditionskontor oplyser, at kommunikationen om banken går igennem bestyrelsesformand Ole Zacchi. Det lykkedes imidlertid ikke at træffe ham.

Ole Zacchi er i dag også formand for Danmarks Transport-Forskning. Han kommer fra en stilling som departementschef i Trafikministeriet, hvor han kender et andet af bestyrelsesmedlemmerne, forhenværende administrerende direktør i DSB Henrik Hassenkam.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen