Berlingske Business

Økonomien har fået nok vitaminer

Økonomer uenige om flere vitaminer til den økonomiske vækst. Nogle mener, at regeringen bør give en ny gang gødning, mens andre klapper hesten og ser tiden an.

Selv om dansk økonomi er i sin værste krise i 80 år, har den ikke brug for flere vitamintilskud. Og politikerne bør især droppe tanken om også at lade danskerne hæve deres opsparing i Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD).

Det mener et stort flertal af landets førende økonomer i Ritzau og RB-Børsens økonomiske panel. 38 økonomer - svarende til 73 procent - advarer mod at frigive LD-opsparingen for at pumpe flere penge ud i privatforbrug. Men når det kommer til spørgsmålet, om regeringen bør gøde økonomien yderligere, er økonomerne delt. Halvdelen mener nej, mens 42 procent mener, der er brug for nye tiltag udover dem, der allerede er taget. Otte procent svarer, at de ikke ved det.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian er blandt de tilbageholdende:

- Der er allerede iværksat en del tiltag, og man bør klappe hesten og se, hvordan de virker først. Vi har ikke set den fulde effekt af de initiativer, der er sat i gang. Men det skal selvfølgelig være med et vågent øje på udviklingen. Danmark er dog et af de lande, der har gjort mest for at hjælpe økonomien, siger Steen Bocian. Dermed er cheføkonomen på linje med Nationalbankens "vent og se holdning". Han henviser også til, at underskuddet på de offentlige finanser næste år vil bryde gennem grænsen på tre procent af bruttonationalproduktet (BNP), der er en del af euroens grundlov. Og regningen for krisen skal betales senere.

- Det er alt andet lige nemmere at finde på udgifter end opstramninger, siger han.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen derimod er på linje med dels Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og de økonomiske vismænd, der mener, at den økonomiske vækst skal stimuleres med flere offentlige milliard-investeringer.

- Pilen på arbejdsløsheden peger kraftigt opad. For at hindre ledigheden i at stige for meget og fastholde folks tilknytning til arbejdsmarkedet, er jeg enig med de økonomiske vismænd i, at mere stimulans i form af offentlige investeringer næste år er nødvendigt, siger Jes Asmussen. Ledigheden er vokset til 97.000.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen