Berlingske Business

Nye skatteregler for Øresunds-pendlere

Efter lang tids uvished har Riksdagen besluttet, at pendlere med bopæl i Danmark og job i Sverige fra næste år kan vælge, hvordan de vil beskattes i Sverige.

Fra 1. januar 2005 kan pendlere, som er bosat i Danmark og arbejder i Sverige, selv vælge, hvordan de ønsker at blive beskattet: Enten efter den gældende 25 procent-skat (SINK) eller efter almindelige svenske skattesatser. Den største forskel mellem de to beskatningsformer er skattesatserne og adgangen til fradrag.

Med SINK-reglerne beskattes indkomsten med en endelig bruttoskat på 25 procent af lønindkomsten uden nogen mulighed for fradrag. Hvis man derimod vælger beskatning efter de almindelige svenske skattesatser, hvor marginalskattesatsen ved indkomster over 441.300 svenske kroner er 56,51 procent, er det muligt at få fradrag for udgifter i forbindelse med f.eks. befordring til og fra arbejdet, kontingent til svensk fagforening med videre. Hvis 90 procent af lønindkomsten er oppebåret fra Sverige, gives desuden visse personlige fradrag til f.eks. danske sociale afgifter (AM-bidrag), visse underholdsbidrag og private pensionsopsparinger.

Der kan desuden opnåes personfradrag, og fradrag til kontingent til dansk fagforening og A-kasse. Der gives dog ikke fradrag for renteudgifter, med mindre renteudgiften anses for at være en udgift i forbindelse med indkomstens erhvervelse.

»For dem med de lave lønninger kan det faktisk betale sig at vælge almindelig skat i Sverige, fordi med fradragene kan den samlede skat blive mindre end 25 procent i alt. Det er jo positivt, at det ikke kun blive de højst lønnede der får fordelene. De har til gengæld så den fordel at de kan vælge de 25 procent og så tage den fordel det er,« siger tax-manager Per Ørtoft Jensen fra revisionsfirmaet KPMG.

Den samlede skattebetaling til Sverige og Danmark vil fortsat være afhængig af, hvilken lempelsesmetode Danmark skal anvende i det konkrete tilfælde, og afhænger af i hvilket land pendleren er socialt sikret. Ved dansk socialsikring lemper man ved at lægge dansk skat ovenpå. Ved svensk socialsikring lemper man ved at lade pendlerne slippe med de 25 pct. eller de almindelige svenske skattesatser. Den nye lovgivning får ikke betydning for personer med bopæl i Sverige og arbejde i Danmark.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen