Berlingske Business

Ny IT-ordbog er en farce

Anmeldelse:Efter tre års hårdt arbejde har noget, der kalder sig »It-Terminologi-Udvalget« lanceret et af de mest tragiske forsøg på en ordbog for IT-området.

IT-sproget kan være svært - for ikke at sige umuligt - at få styr på. IT-branchens ufattelige behov for at bruge forkortelser og underlige betegnelser for deres produkter som DP-450 og 9210i (hvilket dækker over en dansk filmafspiller og en finsk telefon) er katastrofal og skræmmer nok mange.

Da IT-bavl er et af denne skribents store hadeobjekter, kaster jeg mig over forsøget med en dansk oversætter til IT-ord med glæde. For den blev lanceret i fredags under navnet IT-dansk.dk efter tre års forberedelse og med et budget på 1,3 millioner kroner.

Så skal vi nu endelig få det hele ned på et niveau, hvor det hører hjemme?

Her er svaret nej!

Og så vil jeg endda tilføje: tværtimod.

For aldrig har jeg da læst mere knudret og uforståelig forklaring på selv ganske harmløse IT-ord.

Se nu forklaringen på, hvad et tekstbehandlingsprogram er. Ifølge IT-dansk.dk, der overraskende starter med at konstatere, at det er »et program til tekstbehandling«, lyder det i en uddybende kommentar:

»Integrerer ofte en editor med faciliteter til at fastlægge dokumentets logiske struktur (inddeling i kapitler, sektioner, afsnit), standardtypografi (størrelse af overskrifter, placering af fodnoter), og krydshenvisninger (figurnumre, stikordsregister).«

Hvaba??

Ud over at denne sætning er en god fuldeprøve til en julefrokost, så er det til at overse, at man her kan skabe sig et solidt overblik over, hvad Microsoft Word er for en fætter.

Eller forklaringen på en computers motor, den såkaldte processor. Ganske som når unge mænd diskuterer hestekræfter i bilen, så er hastigheden på en computer også lidt et blæresymbol, og her diskuterer man dens ydeevne målt i mega- og gigahertz.

En klokgenerator
Men på IT-dansk.dk hedder det:

»En klokgenerator angiver den takt, hvormed en enhed arbejder, dvs. hvor mange gange pr. sekund enheden gennemfører sin funktion. I forbindelse med en computers CPU er klokfrekvensen normalt ikke det samme som den hastighed som instruktionerne udføres med.«

Der står intet om, hvad en klokgenerator er for en tingest, eller hvorfor hastigheden ikke er det samme som det, der står, den er.

It-Terminologi-Udvalget har brugt tre år på at finde på de ofte uforståelige forklaringer på beskedne 406 IT-ord for at forhindre dansk i at blive for præget af engelsk, som de velmenende IT-skribenter skriver.

Men deres danske versioner er mere uforståelige end de engelske.

For eksempel bliver en gemen computermus kaldt en »ydre enhed.«

Hjemmesiden gør sig også morsom over, at vi i danske medier ikke kan hitte ud af forskellen på en hacker og en cracker. Fair nok, det forveksles ofte. Men det er så ganske morsomt, at forklaringen på de to typer IT-kriminelle på hjemmesiden er identiske.

Det besynderlige site forklarer videre, at en hacker er en »programmør, der kender sine redskaber særdeles godt.« Med den forklaring er de fleste IT-folk herhjemme vist hackere i en eller anden grad.Der findes en række andre ordbøger med forklaringer på IT-ord. Ingen er perfekte, men alle er bedre end IT-dansk.dk:

www.komputer.dk

www.it-leksikon.dk

Generelt leksikon, men også med IT-ord:

http://netdob.asb.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen