Berlingske Business

Norske svindelfisk afsløret af danske toldere

I fisk: Norske eksportører bryder aftale med EU om mindtsepris på laks. Der er svindlet for et trecifret millionbeløb, afslører razzia. Den engang så eksklusive fisk er blevet husmandskost, der sælges under den aftalte mindstepris.

Norske eksportører står bag storstilet svindel med laks. Norge og EU har aftalt en mindstepris på 24 kr. pr. kilo. Men norske eksportører omgår aftalen. Det blev afsløret da nordjyske toldere lavere razzia på de norske lastvogntog med laks til EU-landene.

Laks er en fisk, som er billig i forhold til andre fiskearter og fødevarer i al almindelighed.

Førhen var denne fisk en eksklusiv spise, i dag er den nærmest husmandskost.

Det skyldes bl.a. overproduktion af laks, der opdrættes i fjordene og langs kysterne i Norge, Irland, Skotland og Chile.

Den blege orange spisefisk er i disse dage blevet en politisk varm kartoffel i EU, og verdens største producentland for havbrugslaks, Norge, der ikke er medlem af det europæiske fællesskab.

EU har lavet en toldmur for at styre den norske lakseeksport. I sommeren 1997 indgik EU og de norske eksportører en aftale, der indeholder en bestemmelse om, at EU løbende fastsætter en mindstepris på laksen.

Prisen er i øjeblikket på mindst 3,25 euro eller 24 kr. pr. kilo. Derfor pålægges eksportørerne en såkaldt antidumping-told, hvis deres salgspris er lavere end mindsteprisen.

Omgår aftaler

Denne mindstepris er oprindeligt indført for at beskytte EUs egne lakseproducenter i Skotland og Irland og for at undgå, at disse producentlande påføres unfair konkurrence.

En række norske opdrættere og eksportører omgår imidlertid EUs regler. De sælger ferske laks, der bliver røget i blandt andet Danmark, og sælges videre til EU langt under den påbudte mindstepris, mener Toldcenter Nordjylland.

En specialgruppe af toldere, der udfører kontrol af priserne for at sikre overholdelse af aftalen på EU-Kommissionens vegne, har således afsløret, at nordmændene har lavet organiseret svindel for et trecifret millionbeløb gennem det seneste halve år.

I de seneste måneder er laks til blot 16 kr. kiloet sendt ind i EU. Fisken bliver bearbejdet på bl.a. store danske røgerier og solgt til især sydeuropæiske lande. Men en række eksportører har undladt at betale EU antidumping-tolden på otte kr. kiloet.

Eksportørerne og importørerne opererer således med et dobbelt fakturering. Ifølge de officielle papirer, som myndighederne får at se, bliver laksen fra Norge solgt til importørerne for mindsteprisen. Virkeligheden er en anden, for den reelle salgspris fremgår tydeligt af de illegale papirer, tolderne normalt ikke ser.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra fødevareminister Mariann Fischer-Boel (V).

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen