Berlingske Business

NCC i kartelsamarbejde

Bodsgang: Entreprenørgiganten NCC erkender at have deltaget i et omfattende kartelsamarbejde inden for asfaltområdet. Med indrømmelsen fra det svenske moderselskab retter søgelyset sig mod det danske marked.NCC har udsigt til kæmpebøde for kartelsamarbejde

Efter den totale indrømmelse fra giganten NCC af at stå bag kartelsamarbejde på asfaltområdet i Sverige retter de danske konkurrencemyndigheder nu søgelyset mod den danske asfaltbranche.

Gårsdagens erkendelse fra NCCs moderselskab gælder alene det svenske marked, men sammen med voldsomme prisstigninger det seneste år hos danske asfaltfirmaer på 30 procent får indrømmelsen nu den danske Konkurrencestyrelse til endnu engang at rette opmærksomheden mod aktørerne på det danske asfaltmarked, der tæller såvel NCC som Skanska fra Sverige.

»Vi overvejer altid at undersøge den slags ting nærmere, hvis vi kan have en fornemmelse af, at der foregår noget ulovligt. Indrømmelsen fra NCC får naturligt én til at spekulere på, om noget tilsvarende sker i Danmark,« siger kontorchef Sven Westh fra Konkurrencestyrelsen.

Allerede for godt tre år siden blev asfaltbranchen gransket af de danske myndigheder efter mistanker om kartelsamarbejde. Dengang var konklusionen, at der ikke var tale om egentligt ulovlige prisaftaler, men derimod om en generel uhensigtsmæssig struktur i branchen med for mange og uklare samarbejdsaftaler mellem virksomhederne.

Nu tager situationen sandsynligvis en ny drejning i de skandinaviske lande, efter at en række uanmeldte razziaer og en grundig undersøgelse fra det svenske Konkurrensverket har ført til bodsgangen fra NCC, der sammen med Skanska er altdominerende på asfaltmarkedet i Sverige.

Foruden NCC mistænker de svenske konkurrencemyndigheder også entreprenørvirksomhederne Skanska og Peab for at være medlemmer af kartellet, hvor en række svenske aktører på asfaltområdet angiveligt har delt markederne og opgaverne imellem sig.

For NCC har meddelelsen allerede ført til drastiske kurstab på børsen, fyringer samt et nyt koncernprogram, der skal forsøge at foregribe lignende situationer i fremtiden.

Trods konkurrencemyndighedernes fornyede interesse for asfaltbranchen herhjemme agter adm. direktør Søren Ulslev fra NCC Danmark ikke at iværksætte nogen særskilt undersøgelse omkring ulovlige aftaler i den danske del af koncernen.

»Det er en meget kedelig sag, og jeg kan ikke give nogen garantier for, at der ikke i et eller andet hjørne af koncernen sidder en eller få medarbejdere og arbejder i strid med loven, men jeg kan slå fast, at det vil være fuldstændigt uacceptabel og føre til øjeblikkelig fyring, uanset hvilken medarbejder der er tale om,« siger Søren Ulslev.

NCC Danmark har dog kontaktet Konkurrencestyrelsen for at stille sig til rådighed i forbindelse med eventuelle spørgsmål fra styrelsen.

Side 2

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen