Berlingske Business

Nationalbanken: Ikke behov for indgreb

Bodil Nyboe Andersen ville ikke selv gennemføre et økonomisk indgreb nu. Men det kan forsvares økonomisk, og der er politisk flertal for at gennemføre det, anerkender Nationalbankdirektøren.

Der er ikke behov for regeringens økonomiske indgreb, mener Nationalbanken. Regeringens beslutning om at lempe skatten og fremrykke offentlige investeringer kan forsvares, men det er ikke noget, som nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen selv ville anbefale:

»Vi i Nationalbanken er ikke af den opfattelse, at der er noget påtrængende behov for at gribe ind i den økonomiske udvikling. Finanspolitikken er i forvejen lettere ekspansiv, renten er historisk lav, og de fleste deler den vurdering, at et opsving så småt er på vej,« siger Bodil Nyboe Andersen.

Det er en politisk opfattelse, at der er brug for et indgreb, mener Bodil Nyboe Andersen, der dog anerkender, at det er forsvarligt at lempe finanspolitikken, fordi det økonomiske råderum er stort nok.

Måske for ekspansiv
Nationalbankdirektøren advarer til gengæld om, at selv om det ikke kan siges med sikkerhed nu, så kan regeringens plan vise sig at være for ekspansiv. Sparker indgrebet for voldsomt til økonomien, kan man risikere at skulle køle den ned igen med et nyt indgreb og uden mulighed for at hæve skatter eller afgifter - på grund af skattestoppet - kan det kun ske ved hjælp af offentlige besparelser.

Bodil Nyboe Andersen advarer samtidig regeringen om, at den har et ansvar for at overholde sine egne langsigtede økonomiske mål for dansk økonomi, der blandt andet går ud på at få flere væk fra passiv forsørgelse.

Opsving undervejs
»Det er afgørende, at man fastholder den mellemfristede målsætning om at øge arbejdsudbuddet, at begrænse stigningen i de offentlige udgifter og nedbringe den offentlige gæld,« siger Bodil Nyboe Andersen.

Hendes holdning bakkes op af nye betalingsbalancetal, der viser, at importen er kraftigt stigende. Det er et tegn på, at opsvinget allerede er vel undervejs, mener økonomerne.

»Samlet set indikerer dagens importtal, at den indenlandske aktivitet er i fremgang, og at det længe ventede indenlandsk drevne opsving er godt undervejs.

Fremgangen skal naturligvis ses i sammenhæng med skattelettelsen pr. 1. januar. Med regeringens forårspakke er der grund til at forvente, at denne fremgang fortsætter,« siger Steen Bocian, chefanalytiker i Danske Bank.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen