Berlingske Business
12:08Lundbeck og Genmab i yderpositioner i fladt dansk marked

Når en sejr bliver vendt til et nederlag

SiD-sagen: Uagtet at Poul Erik Skov Christensen opnåede fuld opbakning fra sin hovedbestyrelse efter forklaringen på den glemte regning på 125.000 kr., har forbundsformanden, specialarbejderforbundet og fagbevægelsen allerede lidt nederlag.

Nyhedsanalyse

»Altid i ilden«, lyder et SiD-slogan.

Formanden for landets specialarbejderforbund havde næppe nogensinde håbet eller troet, at sloganet for danske specialarbejdere i tusindtal skulle få sin helt egen dobbelttydige mening.

Men blot måneder efter afsløringerne af de gemene bedragerier i sagen om nu afdøde Willy Strube har forbundet endnu en gang tiltrukket sig uønsket opmærksomhed i overmål.

Denne gang er det ingen ringere end forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, der befinder sig i offentlighedens og politimyndighedernes skærsild.

Højere kan de hårdt prøvede medlemmers mistillid ikke nå.

Efter skandalesager om ulovlige pengeoverførsler, tilskud på baggrund af falske oplysninger, bedrageri i Arbejdernes Ligkistemagasin og altså tidligere topleder Willy Strubes tyveri på 1,2 millioner kroner af medlemmernes penge har man i SiD mere end nogensinde brug for fælles fodslag.

Stor afstand

Men aldrig har afstanden mellem SiD-toppen i Kampmannsgade i det indre København og medlemmerne på arbejdspladserne været større.

Det er, som om SiD-forbundet ganske rigtigt altid er i ilden - når det handler om falske oplysninger, bedragerier og uregelmæssigheder.

Denne gang er mistanken om kammerateri, uretmæssig berigelse og uregelmæssig begunstigelse nået så højt, som det tænkes kan for det menige SiD-medlem; nemlig til forbundets øverste person.

I første omgang har forbundsformand Poul Erik Skov Christensen opnået fuld opbakning fra den 74-mand store hovedbestyrelse, efter at han fredag måtte forklare sig i forhold til den glemte regning på 125.000 kr. for håndværksarbejde på privaten for fem år siden.

Men for Skov Christensen handler det om meget mere end muligheden for fysisk og formelt at blive siddende i formandsstolen.

For medlemmerne handler det nemlig om tillid, tro og respekt i forhold til den mand, de har valgt til at forvalte deres kontingentkroner og deres interesser.

En vanskelig opgave

Forklaringen om sin uskyld til hovedbestyrelsen bliver så langt fra den sværeste for Skov Christensen, der nu skal på en noget vanskeligere opgave med at overbevise først de lokale afdelingsformænd og dernæst de menige medlemmer om det samme.

Og derude på arbejdspladserne når Poul Erik Skov Christensen næppe nogensinde den samme tillid og respekt efter den seneste skandalesag, lyder vurderingen fra et centralt placeret medlem af fagbevægelsen.

Hans stjerne vurderes til at være faldet som en brosten fra toppen af et højhus, og den personlige troværdighed og tillid til ham som medlemmernes frontkæmper er mange steder forduftet.

Respekten væk

I hvert fald er respekten hos de håndværkere, som moderniserede formandens køkken og badeværelse i hjemmet i Frederikssund for næsten en halv mio. kr., væk efter historier om, hvordan håndværkerne måtte vente i to timer om morgenen fra klokken syv til ni med at gå i gang med arbejdet, til det passede formand Skov Christensen og frue.

For SiD-formanden er sagen ekstra ærgerlig, fordi netop han hidtil har stået som en stærk person i SiD og resten af fagbevægelsen.

Medlemmerne har hidtil udtrykt stor tiltro til, at Skov Christensen ville være i stand til at genskabe tilliden til fagbevægelsen.

Han har som formand for SiD været en af de mest markante personer i LOs bestemmende forretningsudvalg, og for tiden sidder han og forhandler en fagforeningsfusion på plads, så Kvindeligt Arbejderforbund samt Forbundet Træ-Industri-Byg kommer ind under specialarbejderforbundet. En fusion, der vil gøre Skov Christensen til chef for det suverænt største fagforbund med omkring 550.000 medlemmer.

Senest var det netop forbundsformand Skov Christensen, som i tiden med Willy Strube-sagen straks satte en undersøgelse af forholdene i gang og kaldte de afslørede tilstande for uacceptable.

Derfor rammer den aktuelle sag om en glemt regning og derpå følgende politiundersøgelser formanden som en boomerang, lyder dommen.

Store problemer

Også indadtil kan sagen betyde store problemer for formanden, der i sin tid blev valgt til posten i et kampvalg med den hos medlemmerne så populære Strube. Skov Christensen blev valgt på de rene hænders politik og lagde kraftigt afstand til Strube under bedrageriaffæren, og derfor kan sagen om den glemte regning nu internt volde problemer i forhold til Strubes støtter.

Samtidig har Skov Christensen fra såvel medlemmerne som fra hovedbestyrelsen - der ellers bakker ham op - modtaget kritik for ikke at have fortalt offentligheden om den prekære sag, allerede da han efter politiets undersøgelser i to omgange betalte den glemte regning på 125.000 kr. i april og maj.

Forbundsformanden har tilsyneladende stærkt undervurderet offentlighedens og ikke mindst medlemmernes interesse i sagen ved for det første ikke at fortælle åbent om sagen - i en tid med så stor efterspørgsel på åbenhed og ærlighed - og dernæst at forholde sig tavs så længe efter afsløringerne om den glemte regning i medierne i onsdags.

Formanden henviste med en uforståelig naivitet til den kendsgerning, at den adm. direktør for J&B Entreprise havde påtaget sig skylden for det passerede, og at der derfor ikke var mere at sige i den sag.

Han blev hurtigt en del klogere, men først et døgn efter afsløringerne orienterede han offentligheden og medlemmerne om sit syn på sagen.

Samlet har hele sagsforløbet fortalt historien om en fagbevægelse, der stadig synes ikke at have lært nødvendigheden af demokrati og åbenhed i forhold til sine medlemmer.

Derfor har formand Poul Erik Skov Christensen spillet hasard med sin egen tillidspost, sit forbund og hele fagbevægelsen - og tabt trods opbakningen fra SiD-hovedbestyrelsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen