Berlingske Business

Mulighed for dansk rentefald

Den danske krone er de seneste dage styrket overfor euroen, som ligger på sit laveste niveau siden 1999.

Den danske krone er de seneste dage blevet markant styrket over for euroen, og det åbner mulighed for et selvstændigt dansk rentefald. En euro koster 7,43 kr., hvilket er det laveste niveau, siden euroen blev introduceret i 1999.

- Der er plads til, at Nationalbanken indsnævrer forskellen til eurorenten med 0,05 procentpoint. Men det er vanskeligt at sige, om Nationalbanken vil gå enegang eller vente på, at den Europæiske Central Bank sænker eurorenten, siger seniorøkonom i Danske Bank Sanne Fredenslund til Ritzau.

Den ledende eurorente er på 3,25 pct., mens den danske på 3,60 pct. altså er 0,35 procentpoint højere. Da kronen er bundet til euroen, følger Nationalbanken slavisk rentepolitikken i den Europæiske Centrbank (ECB).

Euro-banken kan sænke renten på sit næste møde den 7. februar. Senioranalytiker i Nordea Jes Asmussen hælder til, at Nationalbanken vil vente på ECB.

Udviklingen afspejler, at Nationalbanken har skiftet taktik i pengepolitikken.

- I stedet for hele tiden at finjustere kronens kurs over for euroen ved at købe og sælge valuta, lader banken i højere grad markedet selv klare det, siger seniorøkonom i Danske Bank Sanne Fredenslund.

Det er helt i tråd med de udtalelser, som nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen kom med på Finansrådets årsmøde i december.

Her signalerede nationalbankdirektøren, at markedet ville få øget frihed til at handle kronen.

- Nationalbanken har skabt så stor troværdighed i markedet omkring pengepolitikken, at den har skiftet taktik.

Før handlede markedet under kontrol, nu er det under ansvar. Dermed sparer Nationalbanken på krudtet. Men i det øjeblik markedet lader kronen blive styrket yderligere, vil Nationalbanken også reagere, siger Sanne Fredenslund.

På sigt vil kronen dog ikke bevare den stærke position. Danske institutionelle investorer vil igen få appetit på køb af udenlandske aktier, og det vil føre penge ud af landet og svække kronen. Danske Bank skønner, at en euro på tre måneders sigt vil koste 7,44 kr., stigende til 7,45 i løbet af året.

Ritzau

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen