Berlingske Business

Monopol undergraves af rabatter

Angsten for tabt omsætning får en række apotekere til at involvere sig i svineproducenternes rabatrytteri, men det sindrige samarbejde truer monopolet, advarer apotekernes egen formand.

Med deres involvering i danske landmænds rabatrytteri truer en række af landets apotekere med at undergrave branchens monopolstatus.

Så utvetydig lyder advarslen fra apotekernes egen formand, der tager afstand fra omkring 120 apotekeres medvirken til svineproducenternes omsiggribende praksis med at tjene penge på at købe medicin til sig selv.

Ifølge formand for Danmarks Apotekerforening Paul Bundgaard er det i en kamp for overlevelse, at en række apotekere samarbejder med bonusorienterede indkøbsfællesskaber.

Ingen undskyldning
Alligevel er der ingen undskyldning for den konstruerede praksis.

»Jeg har ikke meget forståelse for, at nogle apoteker vælger at indgå i disse konstruktioner. De pågældende apotekere ønsker at skabe en marginalindtjening, og så går de med til det her, fordi de er bange for at miste omsætning,« siger han.

Hidtil har de enkelte aktører på markedet for dyremedicin været adskilt for at forhindre spekulation i medicin. Men Berlingske Tidende har i løbet af den seneste uge afdækket, hvordan svineproducenterne gennem landsmandsejede indkøbsfællesskaber og grovvareselskaber har fundet en vej til lukrative rabattilbud på egne medicinindkøb.

Ikke ulovligt
Samme manøvre er direkte forbudt for apotekerne og de øvrige aktører på markedet, men ingen har haft fantasi til at forestille sig, at landmænd ville begynde at spekulere i medicin. Derfor er manøvren ikke ulovlig for landmændene.

Paul Bundgaard medgiver, at hans egne medlemmers samarbejde med indkøbsfællesskaberne i sidste ende kan undergrave det danske apotekermonopol.

»Derfor er min holdning, at den måde, man har lægemiddelforsynet på i Danmark, er for god til, at man skal lade den gå i grams på grund af nogle ekstremt kreative sjæle, der har fundet et smuthul i systemet. Du vil altid på enkelte områder kunne lave sådanne konstruktioner, men piller man ved dele af det her system, rykker man det hele fra hinanden, for systemet hænger sammen som et hele,« siger han.

Så længe hullet eksisterer i lovgivningen, ser apotekerformanden det imidlertid først og fremmest som et problem for myndighederne at dæmme op for. I kølvandet på Berlingske Tidendes artikler har Sundhedsministeriet allerede besluttet at analysere problemet med henblik på at stoppe den udbredte praksis.mcr@berlingske.dk

sdo@berlingske.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen