Berlingske Business

Milliarder på spil for forsvarsindustrien

Milliard-indkøbet af nye helikoptere til forsvaret er udset til at give store ordrer til den danske forsvarsindustri, men branchen er langt fra tryg ved situationen.

På overfladen ser alt lyst og lovende ud for den danske forsvarsindustri.

Med beslutningen om at indkøbe 14 nye EH-101 redningshelikoptere til det danske forsvar hos italiensk-engelske Agusta-Westland til tre mia. kr. burde der være udsigt til kommende ordrer for milliarder.

Men den danske forsvarsindustri er langt fra tryg ved situationen, da man forudser, at Erhvervsfremme Styrelsen ikke vil være i stand til at håndhæve reglerne om modkøb.

»Problemet er, at myndighederne stiller sig tilfreds med hensigtserklæringer, som er udmærkede erklæringer men juridisk uforpligtende. Derfor kan en udenlandsk leverandør springe i målet,« siger direktør Johannes Jacobsen fra Terma.

De internationale regelsæt gør det klart, at en udenlandsk leverandør af forsvarsmateriel til Danmark skal placere ordrer for et tilsvarende beløb hos danske virksomheder. Dertil kommer, at hver gang forsvaret køber ind i udlandet for mere end 100 mio. kroner, skal de udenlandske tilbudsgivere ved kontraktens indgåelse dokumentere planlagte indkøb i Danmark for 30 pct. af ordrens værdi i form af betingede kontrakter.

»Helikopterkøbet var på tre mia., og derfor burde der på forhånd være tegnet bindende forhåndskontrakter på 30 pct. af beløbet. Det er der ikke, og de resterende 70 pct. er der slet ingen planer for.

Det er alvorligt, når årtiets største militæranskaffelse bliver unddraget reglerne for modkøb,« siger Johannes Jacobsen.

En opprioritering af området efterlyses også af forsvarsindustriens brancheorganisation.

I Erhvervsfremme Styrelsen påpeger kontorchef Bent Lindhardt Andersen, at kravet om forudgående aftaler for 30 pct. af ordrens værdi er en mere restriktiv ordning end i andre lande.

»Det er klart, at danske virksomheder gerne vil have så bindende sikkerhed for ordrer som muligt i form af konkrete ordrer, men der har vi valgt at acceptere rammeaftaler,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen