Berlingske Business

Medicinbonus kan forgylde patienter

Danske svineproducenters rabatrytteri på medicinområdet kan udløse en milliardgevinst til danske patientforeninger. Ved at efterligne svineproducenternes rabatselskaber kan tusinder af patienter tjene penge på at købe medicin til sig selv.

Danske svineproducenters rabatrytteri på medicinområdet kan med et slag kaste milliardmarkedet for medicin til mennesker ud i et uoverskueligt kaos.

Som afdækket i Berlingske Tidende i går har svineproducenterne engageret sig dybt i handel med medicin ved at stifte selskaber, der formidler kontant medicinbonus til medlemmerne.

Rabat-systemerne, der udløser 5-10 procent til medicinkøberen, kan uden videre overføres til området for humanmedicin, fastslår myndigheder, producenter, grossister og apotekere.

»Når svineproducenter har frit spil til at tjene penge på at sælge medicin til sig selv, så ser jeg intet, der forhindrer patientforeninger i at gøre det samme,« siger Jan Bonde, administrerende direktør for landets største medicingrossist, Nomeco.

Uklar lovgivning
Lægemiddelstyrelsen anerkender problemet.

»Vi har selv tænkt scenariet. Det kunne være naturligt, da lovgivningen som udgangspunkt ikke sondrer mellem veterinærmedicin og humanmedicin. Vi har dog i praksis endnu ikke set eksempler på tilsvarende konstruktioner inden for medicin til mennesker,« siger sektionsleder Birgitte Drewes fra Lægemiddelstyrelsen.

Danske hjertepatienter køber årligt medicin for to mia. kr. Berlingske Tidendes oprulning af svinebøndernes rabatrytteri på medicinområdet inspirerer nu Hjerteforeningen til at undersøge mulighederne for at skaffe 81.000 medlemmer medicin med rabat.

»Kan vi skaffe billigere medicin til medlemmerne, så vil vi gøre det. Når det er fuldt lovligt, ville vi tjene vores medlemmer dårligt, hvis vi lod være,« siger overlæge Jørgen Videbæk, forskningschef i Hjerteforeningen.

Rabat på hjertemedicin
Jøgen Videbæk påpeger, at amerikanske hjertepatienter kan få rabat på hjertemedicin i systemer, der er konstrueret lige som de danske svinebønders.

Det er ulovligt for apoteker at give rabat på medicin. Men i loven står der intet om, at slutbrugere ikke kan organisere sig og tvinge penge ud af apoteker, medicinindustri og grossister, der formidles som rabat til patienten.

»Muligheden for at overføre bonus-systemet fra veterinærområdet til human-medicin er oplagt. Lovgivningen er den samme. Det kræver blot, at man allierer sig med en patientforening, der kan formidle medicinen til medlemmerne,« siger apoteker Bjarne Simonsen fra Lemvig.

Medicinindustrien kræver hullet i lovgivningen lukket hurtigst muligt.

»Der et politisk flertal for at have faste priser på medicin. Derfor er det oplagt, at hullet skal lukkes. Konsekvensen af ikke at gøre noget vil være, at hele det danske tilskudssystem til medicin vil falde til jorden,« siger Jan Hylleberg, vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen, Lif.

Bonus til patienter
I realiteten kan medicinrabat til danske patientgrupper udløse bonusudbetalinger til patienter, der overstiger deres egen betaling.

Ifølge Nomeco-direktøren Jan Bonde vil det smadre hele den danske distributionsmodel og medicintilskudssystemet, der er en central del af det danske velfærdssystem.

»Systemet, som vi kender det i dag, vil kollapse. En af konsekvenserne er, at danskerne kommer til at betale vidt forskelligt for medicin«.

Paul Bundgaard, formand for Danmarks Apotekerforening, betegner svineproducenternes rabatcirkus som »uhyrligt«.

»Hele det danske medicinsystem vil blive lagt i ruiner, hvis svineproducenternes rabatordninger bliver kopieret af patientforeningerne. Det bekymrer os dybt, og myndighederne burde dele vores bekymring«.

Skræmmende
7.000 sclerosepatienter bruger årligt medicin for 200 mio. kr. Hos Scleroseforeningen kalder direktør Peter Kauffeldt perspektiverne i bonuskonstruktionerne både interessante og skræmmende.

»Med udgangspunkt i et meget fastlåst marked for sclerosemedicin med få udbydere er det et interessant perspektiv, hvis det kan skabe prisfleksibiltet og samtidig skabe en bonus til vores medlemmer eller velgørende arbejde,« siger han.

Omvendt er han betænkelig ved risikoen for, at en patientforening som storaktør på medicinmarkedet vil skele mere til de økonomiske besparelser end til en varieret patientbehandling.

Kræftens Bekæmpelse, der har tidligere sundhedsminister Arne Rolighed som direktør, tager også afstand til rabat-rytteriet. Det samme gør Gigtforeningen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen