Berlingske Business

Medicin, svin og lykkepiller trak eksporten op

2001 endte overraskende pænt for eksportsektoren. Det var dog medicinalindustrien, vindmølleproducenterne, svinebønderne og rederierne, der trak det store læs. Især eksporten til Tyskland, USA og Østeuropa gik godt.

Søfart, svinekød, lykkepiller og vindmøller holder godt liv i de danske virksomheders eksportdrømme.

For trods en kraftig international afmatning og mange fyringer, lykkedes det faktisk en lang række eksportvirksomheder at komme mere end helskindet gennem sidste år.

Betalingsbalancen over for udlandet slog således alle rekorder, med et overskud på hele 33,7 milliarder kroner - især båret frem af et plus i samhandelen med de andre lande på hele 56,8 milliarder kroner.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Flot vækst

»I førertrøjen ligger den danske medicinaleksport, hvor især USA, Rusland og Japan har fået øjnene op for danske mærkevarer som insulin og lykkepiller. Kødeksporten gik også forrygende, stærkt støttet af at en række af vore konkurrenter blev ramt af mund- og klovsyge eller kogalskab. Og endelig fik vindmølleindustrien igen et år med meget flotte vækstcifre,« siger Jens Brendstrup, cheføkonom i Handelskammeret.

Ny rekord

Danske rederier har også sejlet godt med valuta hjem til landet. De tjente sidste år 106 milliarder kroner ved at sejle i udlandet, og dermed satte »eksporten« af søtransport ny rekord, til trods for, at fragtraterne generelt faldt kraftigt i årets anden halvdel.

Jan Fritz Hansen, underdirektør i Danmarks Rederiforening, tror, tendensen holder ved.

»Det er klart, at der er et tryk på fragtraterne, fordi der er en overkapacitet på mange af markederne. Men flåden vokser, dollarkursen er gunstig, og vi ser politiske signaler, som peger i retning af, at vi i hvert fald ikke vil neddrosle aktiviteterne i Danmark.«

Eksporten af animalske produkter steg med hele 13,5 procent sidste år sammenlignet med en generel stigning i den samlede eksport på 4,7 procent. I alt røg der for knap 60 milliarder landbrugsvarer henover grænserne i 2001.

»Svinekød har en rimelig pris i øjeblikket. Der er ingen tvivl om, at vi har profiteret af andres ulykke,« siger Jens Haven Christiansen, divisionsdirektør i Danish Crown, med henvisning til mund- og klovsygen og BSE-frygten hos forbrugerne.

Lys fremtid

»Vi kunne overtage markeder, som de andre, der var hårdere ramt, måtte opgive. Det har været et godt år, og de kommende måneder tegner heller ikke så skidt endda,« siger Jens Haven Christiansen.

Selv om eksporten overraskede positivt sidste år, er der dog ikke udsigt til, at virksomhederne kan hvile på laurbærrene, mener John Madsen, cheføkonom i Nykredit Markets.

»Der ligger en betydelig udfordring for dansk eksportindustri i de kommende år. Konjunkturerne er stilnet af i det seneste år, og vi skal indstille os på, at væksten i år bliver meget moderat - både i USA og Tyskland - så der bliver kamp til stregen om at fastholde den markedsmæssige position,« siger John Madsen.

Han venter dog, at en fortsat svag udvikling i den indenlandske efterspørgsel vil sikre, at betalingsbalancen også i år vil ende i et stort plus.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen