Berlingske Business

Massiv fremgang i USAs industri

Massiv fremgang i USAs industri - 1

Svulmende ordrebøger får USAs industri til at køre i højeste gear for tiden. Også i Danmark melder industrien om pæn fremgang, mens resten af Europa halter noget bagefter.

USAs fabrikker producerede i et uholdbart højt tempo i november, mente mange analytikere dengang. Men det var industrifolkene åbenbart ligeglade med, for i december satte de farten yderligere op, viser nye tal fra foreningen af indkøbschefer (ISM).

Den såkaldte ISM-indikator, der betragtes som en af de mest pålidelige indikatorer for USAs økonomi, steg til det højeste niveau i 20 år. Efter den stærke udvikling i november havde de fleste analytikere ellers forventet en mindre tilbagegang. Men det gik altså lige modsat, blandt andet fordi ordrebøgerne nu er mere fyldte end på noget tidspunkt siden 1950. Fremgangen er bredt fordelt over alle brancher - også den tidligere så hårdt pressede stålindustri.

»Hos stort set alle vores kundegrupper ser vi masser af ordrer. Vi er fuldstændig bookede for hele 1. kvartal. Vi laver så meget, som vi overhovedet kan,« siger Thomas Usher, administrerende direktør for landets største producent U.S. Steel, til TV-stationen Bloomberg News.

Nye jobåbninger
Økonomer glæder sig også over, at industrien melder om nye jobåbninger. Således steg ISMs beskæftigelsesindeks til det højeste niveau siden de gode tider i 1999.

»Det er værd at hæfte sig ved, fordi jobskabelsen hidtil hovedsageligt er foregået i serviceerhvervene og kun i begrænset omfang i fremstillingssektoren,« siger økonomen Peter Lauridsen fra den svenske bank SEBs danske afdeling.

En del analytikere havde ellers frygtet, at det amerikanske opsving kunne blive hæmmet af et faldende privatforbrug. Skattelettelser og rentefald har hidtil holdt forbruget oppe trods stigende ledighed, men hvis forbrugsfald skal undgås, er det nødvendigt med stigende beskæftigelse i et større omfang, end opsvinget hidtil har givet. Og det tyder de nye tal altså på, at vi kommer til at se.

Bedre tysk industri
Også Europas industrifolk melder om fremgang, men slet ikke i samme omfang som deres amerikanske kolleger. Således steg euro-områdets pendant til ISM-indekset mindre end ventet, men dog til det højeste niveau i tre år. Især tysk industri klarer sig bedre, mens de franske og italienske indeks faktisk faldt.

Herhjemme tager Dansk Indkøbs- og Logisitikforum (DILF) temperaturen på industriens indkøbschefer i samarbejde med Danske Bank. Og også den danske december-måling tyder på fremgang.

»Det var særligt indekset for industriproduktion, som steg i december. Netop produktionsindekset er en rimelig god indikator for udviklingen i dansk økonomi. Med den seneste stigning i produktionsindekset er signalet om fremgang i dansk økonomi meget stærkt,« skriver DILF og Danske Bank i en fælles kommentar.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen