Berlingske Business

Lav dansk skat på andelsselskaber drager Campina Arla

Den lave danske beskatning af andelsselskaber er årsag til, at det nye megamejeri Campina Arla får hjemsted i Danmark. Tiden er løbet fra andelsbeskatning, siger en skatteekspert, fordi mejeriselskaber i dag er multinationale milliardforretninger.

Skat er en væsentlig del af forklaringen på, at Campina Arla Amba får hjemsted i København.

Der er tale om den største fusion på dansk jord, og det skaber et selskab med en omsætning på ikke mindre end 75 milliarder kroner - den tredjestørste virksomhed i Danmark efter A.P. Møller - Mærsk og Danske Bank. Selskabet får 21.000 danske, svenske og hollandske andelshavere og mælkeproducenter og 28.000 ansatte.

Arlas administrerende direktør Åke Modig bekræfter, at skattebestemmelser spiller ind i valget af adresse:

»Den danske beskatning af andelselskaber er fordelagtig, og det har medvirket til, at det er et nyt dansk andelsselskab, vi stifter.«

Ifølge Christen Amby, skatteekspert og medlem af Ligningsrådet for SF, betaler andelsselskaber skat som en procentdel af indkomsten, der igen beregnes som en del af selskabets formue.

»Andelssbeskatning er historisk og fra dengang, at 20 bønder drev et mejeri sammen. Den er markant lavere end selskabsbeskatning på 28 til 30 procent, og det er min holdning, at tiden for længst er løbet fra andelsbeskatningen, når vi ser på, hvilke milliardkoncerner andelsselskaberne udgør i dag,« siger Christen Amby. Der er en krølle på historien, , siger Christen Amby:

»Hvis der i en fusion blev lavet et selskab uden for Danmark, så ville Arla ikke kunne beholde den lave andelsbeskatning, men skulle betale den væsentligt højere aktieselskabsbeskatning af Arlas aktivitet, der er langt den den største i fusionen.«

På sigt er det meningen, at de to selvstændige selskaber skal opløses, så der kun er Arla Campina Amba tilbage.

I Holland betaler andelsselskaber samme skat som aktieselskaber, men hvorvidt den hollandske del kan få reduceret sin skattebetaling til et dansk niveau for andelsselskaber, er Christen Amby usikker på.

»Jeg vil tro, at de fortsat vil skulle betale hollandsk skat, men det er et interessant spørgsmål, ligesom det er spændende at se, om der overhovedet kan placeres et andelsselskab i København.«

Andelshaverne lader i dag deres penge stå i andelsselskaberne. Trækker de den opsparede kapital ud for eksempel ved pensionering, betales der personskat af indtægten.sow@berlingske.dk

abild@berlingske.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen