Berlingske Business

Kritik af SAS-ledelsens lønstrategi

SAS' håndtering af overenskomstforhandlingerne har splittet medarbejderne i stedet for at samle dem om at redde flyselskabet, mener arbejdsmarkedsforsker.

SAS-ledelsen er selv skyld i, at de ansatte mangler fornemmelsen af at være ombord på samme fly, og at flere faggrupper har sagt nej til lønnedgang. Det mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen og Luftfartsfunktionærernes formand Nicolas Fischer.

De kritiserer SAS for ikke at have søgt en fælles løsning på kravet om lønnedgang for alle selskabets 39 faggrupper.

Kritikken af SAS-ledelsens overenskomststrategi kommer forud for et stormøde, som SAS holder for alle personalegrupper i Stockholm i dag.

»Det er meget pinsomt, når folk skal gå ned i løn ved en overenskomstforhandling. I sådan en krisesituation skal medarbejderne føle, at de kæmper for overlevelse i fællesskab. Det sker ikke, når man forskelsbehandler personalegrupperne,« siger Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Han mener, at SAS har bragt sig selv i en kaotisk situation med splittelse blandt medarbejderne, fordi nogle faggrupper har accepteret ledelsens sparekrav, mens andre har afvist dem.

Luftfartsfunktionærernes formand Nicolas Fischer er enig med Ibsen.

»Jeg havde på forhånd appelleret til ledelsen om, at lave en løsning i fællesskab, for det giver mere »company-spirit«. Nu er vi i stedet endt i en situation, hvor medarbejdergrupper lurepasser og peger fingre ad hinanden,« siger Nicolas Fisher.

Han havde godtaget en lønnedgang på tre procent under forudsætning af, at de andre medarbejdergrupper fulgte trop.

Men aftalen er faldet på gulvet efter, at bl.a. HK har indgået en aftale med SAS uden reel lønnnedgang.

Ingen retfærdig løsning
Herefter er beskyldninger fløjet gennem luften mellem de to personalegrupper. Nicolas Fischer har beskyldt de HK-ansatte for at være skyld i kommende afskedigelser og ansvarsforflygtigelse, mens HKernes formand i SAS, Mai-Brit Hoff Kjeldsen, har kritiseret LFF for at smide håndklædet i ringen fra begyndelsen.

SAS' informationschef, Troels Rasmussen, synes, at kritikken af SAS er skudt forbi.

»Før forhandlingerne gik i gang, var alle danske fagforeninger samlet på et to-dages seminar med ledelsen. Der er ikke nogen, som kan sige, at de ikke har fået samme besked som alle andre,« siger Troels Rasmussen.

Ikke fælles løsning
Han mener ikke, at SAS kan lave en fælles løsning på spørgsmålet om lønnedgang: »Der er stillet forskellige krav om lønnedgang til grupperne alt efter, hvor langt de ligger fra markedsniveau. I de her forhandlinger findes der ikke retfærdige løsninger. Der findes fornuftige løsninger, som gør, at hver enkelt del af virksomheden er konkurrencedygtig i forhold til sine konkurrenter,« siger Troels Rasmussen.

På mødet i Stockholm i dag forventes koncernchef Jørgen Lindegaard at lægge et sidste ultimativt pres på sine godt 30.000 ansatte for at få dem til at acceptere en lønnedgang.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen