Berlingske Business

Konkurrencebøde til Adidas

Bet: Den første af en række konkurrencesager, hvor leverandører dikterer detailhandelens priser, er afgjort med en bøde på en halv mio. kr.

Bødeballet for leverandører, der pålægger detailhandelen bindende videresalgspriser, er åbnet, efter at Adidas Danmark har accepteret et bødeforlæg på en halv mio. kr. fra Bagmandspolitiet.

Adidas Danmark er den danske importør og eneforhandler af Adidas sportstøj, og virksomheden har ved at bestemme detailhandelens priser forhindret priskonkurrence på Adidas produkter til skade for forbrugerne.

»Bøden på de 500.000 kr. er stort set, som vi havde forventet. Vi er ikke utilfredse,« siger kontorchef Ole Bækgaard fra Konkurrencestyrelsen.

Ud over Adidas-sagen har Bagmandspolitiet fået oversendt tilsvarende sager vedrørende Sony, Levis og Lindberg Brillestel.

Ulovligt bindende videresalgspriser takseres som »alvorlige«, mens f.eks. kartelsager anses for »meget alvorlige« og derfor straffes hårdere.

»Vi synes beløbet er meget stort. Men vi vælger at acceptere bøden frem for en retssag. Der er gået over to år siden undersøgelsen og sidste år har vi fået nye ejere, som har ønsket at få denne sag afgjort så hurtigt som muligt for at beskytte deres navn og mærkevaren Adidas,« siger Adidas Danmarks adm. direktør Henning Jørgensen.

Adidas-sagen startede, da Konkurrencestyrelsen i december 1999 under et uanmeldt kontrolbesøg i virksomheden fandt materiale, som tydede på, at virksomheden bestemte detailforretningernes priser.

Umiddelbart efter ændrede Adidas - det daværende Sportsgoods - aftalerne med forhandlerne.

Henning Jørgensen vurderer, at der siden er kommet større prisforskelle.

»Men der er en tendens til, at detailhandlere vælger at følge den vejledende udsalgspris. Måske fordi de synes, det er en fornuftig pris, eller fordi det er det nemmeste,« siger han.

Ifølge Ole Bækgaard kan man ikke regne ud, hvad overtrædelsen har kostet forbrugerne.

»Vi ved ikke, hvad prisniveauet havde været, hvis ikke den var sket. I disse sager vil der typisk også ske en deling af en eventuel gevinst mellem leverandøren og detailleddet,« siger Ole Bækgaard.

Formelt set er der mulighed for også at forfølge detailhandlerne. Men det vil ikke ske i denne sag.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen