Berlingske Business

Københavns Lufthavne tæt på opkøb i udlandet

Københavns Lufthavne tæt på opkøb i udlandet - 1
Københavns Lufthavnes investering i den kinesiske Meilan-lufthavn har været guldrandet. »Det er jo bare første trin ind på verdens største vækstmarked inden for vores branche,« siger adm. direktør Niels Boserup. Arkivfoto: Søren Bidstrup

Et årsregnskab bedre end ventet danner platform for snarlige investeringer for Københavns Lufthavne, der allerede har option på endnu en kinesisk lufthavn.

Trods den alvorlige krise blandt sine kunder i luftfartsindustrien er Københavns Lufthavne på vej til at foretage nye investeringer i udlandet.

Et bedre årsresultat end ventet på 614 mio. kr. samt udsigten til færre nødvendige investeringer i lufthavnsområdet i Kastrup danner en solid platform for at øge engagementet i udlandet.

Gennem sit ejerskab af Hainan Meilan Airport i Kina har Københavns Lufthavne således allerede en option på køb af 67 pct. af en anden regional kinesisk lufthavn, oplyser Kjeld Binger, direktør for Københavns Lufthavnes internationale anliggender.

»Vi har en konkret option i Kina, så det nu er os selv, der kan afgøre sagen. Meilan Airport kan ikke gennemføre handelen uden vores accept. Der er ingene tvivl om, at afslutningen på Irak-krigen har sat skred i nogle projekter om salg af lufthavne rundt om i verden, og det er dem, vi hele tiden vurderer. Vores muligheder er klart rykket tættere på,« siger han.

Af samme grund forventer Kjeld Binger, at flere opkøbsmuligheder vil blive endeligt afgjort i løbet af det kommende år.

Det gælder primært lufthavne i Asien samt Central- og Østeuropa, mens lufthavnen for tiden også vurderer mulighederne for at investere i lufthavnen i Bruxelles. Omvendt har Københavns Lufthavne takket nej til mulige investeringer i lufthavne i blandt andet Hamburg og Firenze.

I forvejen har investeringen i Meilan-lufthavnen udviklet sig til en økonomisk guldåre. På bare 14 måneder er lufthavnens investering på 338 mio. kr. i selskabet bag Meilan Lufthavn i det sydlige Kina vokset med over 60 procent.

»Det er jo bare første trin ind på verdens største vækstmarked inden for vores branche,« siger adm. direktør Niels Boserup.

Lufthavns-ledelsen afventer desuden fortsat et kommende afkast af investeringen på halvanden mia. kr. i lufthavnen i Newcastle.

Derudover præges lufthavnsselskabets årsregnskab med et driftsresultat på 70 mio. kr. af hård omkostningsstyring.

»Vi er ganske stolte over resultatet set i lyset af det vanskelige år, vi har væeret igennem,« siger økonomidirektør Torben Thyregod.

Til gengæld skuffer lufthavnens forventninger om en resultatvækst på ti procent i indeværende år flere analytikere. De lavere forventninger end ventet skyldes dog primært, at selskabet har et meget konservativt syn på den ventede passagervækst i 2004.

»Det er sikkert klart for enhver, hvorfor vi er lidt tilbageholdende med jubelscenerne i forhold til trafiktallene, når man har SAS som en af sine største kunder,« siger Niels Boserup med adresse til krisen i den fællesskandinaviske flykoncern.

Samlet faldt antallet af passagerer med 3,1 pct. til 17,7 millioner passagerer efter et stort fald i antallet af passagerer, der mellemlander, og en stigning i antallet af lokale passagerer.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen