Berlingske Business

Kirks mange kronprinser

Kirks mange kronprinser - 1
De to nye i topledelsen af Lego er (til venstre) Jesper Ovesen og (i midten) Jørgen Vig Knudstorp, hvoraf sidstnævnte regnes som det bedste bud på en kronprins for Kjeld Kirk Kristiansen. Til højre bestyrelsesformand Mads Øvlisen. <br>Foto: Morten Juhl<br>

Poul Plougmann blev den fjerde uofficielle kronprins, der faldt i Lego på under ti år - nu tegner en helt ny sig.

Det burde være sjovt at være med i ledelsen for en af verdens største legetøjsvirksomheder, men efter årtier med det ene rekordregnskab efter det andet har det været barske tider i Lego de seneste 8-10 år. Det ses ikke bare i tre underskud i perioden - men også i virksomhedens hastige udskiftning af uofficielle kronprinser.

Der var aldrig tvivl om, at Kjeld Kirk Kristiansen skulle afløse sin far Godtfred Kirk Christiansen.

Det gjorde han formelt allerede i 1979, og han gjorde det flot - med faderen som bestyrelsesformand.

Udskiftningerne begynder
Men i 1990erne - faderen døde i 1995 - faldt den ene efter den anden af dem, der uofficielt blev udpeget til at tage over, hvis Kjeld Kirk Kristiansen skulle falde ned med et af selskabets tre firmafly.

Først var det produktionsdirektør Torsten Rasmussen, der gled ud i 1997. Det var efter, at Kjeld Kirk Kristiansen selv havde haft et langt sygefravær og under det forløb havde undret sig over, hvor surt det var blevet at lave legetøj. Han ville have legen tilbage i virksomheden.

I første omgang betroede han mange opgaver til professor i sygehusadministration Kjeld Møller Pedersen, men hans metoder var så akademiske, at de fik en diskret afslutning i 1998.

Den naturlige nye »kronprins« var den kreative Legoland-eksportør Christian Majgaard, men Kjeld Kirk Kristiansen valgte overraskende i stedet at hente den detroniserede finansdirektør fra Bang & Olufsen Poul Plougmann ind, og så forsvandt Majgaard i øvrigt diskret i år 2000.

Længe så det ud, som om Plougmanns »fitness-kur« var det, der kunne give Kjeld Kirk Kristiansen luft til at læne sig tilbage - blandt andet for personligt at afprøve nye Lego-modeller - men i løbet af 2003 blev det klart, at Lego må tilbage til grundideerne.

Jesper og Jørgen
I går præsenterede Kjeld Kirk to nye i toppen: Den 46-årige tidligere Danske Bank- og Novo-økonomidirektør Jesper Ovesen og den 35-årige tidligere McKinsey-konsulent Jørgen Vig Knudstorp. Af de to ligger det i kortene, at Knudstorp er den, der snart må bære den tunge titel som uofficiel kronprins, for det er ham, der i sine bare to og et halvt år i Lego har været mest rundt i organisationen med opgaver inden for strategi, human resources, IT, jura, samt operations and facilities. Den slags tæller mere i Lego end finansevner.

Kjeld Kirk Kristiansen har tre børn, der i hvert fald ikke lige nu ser ud til inden for en overskuelig årrække at ville kunne bringes i position til at overtage ledelsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen