Berlingske Business

Kina-opsving truer med at øge pres på priserne

Kina-opsving truer med at øge pres på priserne - 1

Billige varer fra Kina har nærmest fjernet inflationen på verdensplan. Men kineserne kommer til at sætte priserne op, advarer Danske Bank.

Inflation er et problem, der hører fortiden til. Ny teknologi, produktion i lavtlønslande og hård konkurrence holder priserne nede, og der er nærmere fare for skadelige prisfald end for nye problemer med for store prisstigninger. Derfor kan alverdens nationalbanker roligt holde renten lav.

Nogenlunde sådan lyder en økonomisk tankegang, der er blevet mere og mere udbredt de seneste år. Men den holder ikke, advarer økonomerne i Danske Bank i en ny analyse.

En »uhellig treenighed« af nationalbankerne i USA, Kina og Japan pumper for tiden så enorme mængder af penge ud i økonomien, at verden ikke har set noget lignende siden 1970erne. Det vil få inflationen til at røre på sig igen i de kommende år, mener banken. Det seneste års store prisstigninger på råvarer som stål er første tegn i den retning.

Inflationen er ellers svær at få øje på for tiden. Masser af varer - fra computere til flyrejser - har direkte faldende priser, og erhvervslivet i USA og Europa bugner af ledig kapacitet, der gør det svært for virksomhederne at sætte priserne op.

Inflation udefra
Men inflationen vil komme udefra, advarer Danske Bank. For i den globale verden behøver problemerne ikke at dukke op i USA, bare fordi det er den amerikanske rente, der er lav. Lige nu er det Kina, der mærker effekten.

»I praksis er den kinesiske økonomi på vej mod en overophedning. Det vil på sigt betyde stigende priser på varer importeret fra Kina enten via en revaluering (styrkelse, red.) af den kinesiske valuta eller via kinesisk inflation,« hedder det i analysen.

Dyrere tjenesteydelser
Og stiger prisen på varer, kommer inflationen i gang igen. For i al euforien over lavinflation er der en tendens til at overse, at tjenesteydelser, der fylder mere og mere i vores forbrug, faktisk har solide prisstigninger år efter år.

Danske Bank frygter, at inflationsstigningen vil komme bag på den amerikanske centralbank Federal Reserve. I praksis er det den, der spiller den helt store rolle i den globale pengepolitik. Men banken fokuserer traditionelt ikke meget på den internationale udvikling. Derfor er der risiko for, at den vil vente for længe med at hæve renten og dermed tage inflationen i opløbet. Det vil betyde, at renteforhøjelsen er nødt til at være kraftig, når den så endelig kommer.

Og det vil kunne mærkes i hele verden.

»I sidste ende er inflationen i en global verdensøkonomi styret af en global pengepolitik. Og denne pengepolitik dikteres i vid udstrækning af den amerikanske centralbank, fordi dollaren fortsat er verdens »basisvaluta«,« mener Danske Bank.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen