Berlingske Business

Kartel-bøde til Aalborg Portland på 17,6 mio. kr.

(Opdat. 11:30) EF-domstolen fastholdt i en appelsag onsdag dommen over den danske cementfabrik Aalborg Portland, som dermed skal betale en bøde på 17,6 mio. kr. i en af de største kartelsager i EU's historie - det såkaldte cement-kartel.

Dermed gik domstolen imod indstillingen fra generaladvokaten, som i sin indstilling fra november sidste

år ikke mente Aalborg Portland kunne gøres ansvarlig.

Sagen startede i 1989, da EU-Kommissionen afslørede et kartel bestående af en lang række virksomheder indenfor cementproduktion. I 1994 fik de 42 virksomheder og

sammenslutninger en bøde på mere end 1,8 mia. kr. af EU-Kommissionen.

Den blev anket til EF-domstolens første instans, som dels frikendte nogle af virksomhederne og dels nedstte bøderne til 825 mio. kr.

Aalborg Portland, der er et hundrede procent ejet datterselskab i FLS Industries, ankede sammen med flere andre cementvirksomheder endnu engang dommen. Aalborg Portland mente, at der var anlagt sag mod et forkert selskab, da halvdelen af cementaktiviteten i 1990 blev solgt til den engelske verdensomspændende cementvirksomhed Blue Circle.

De to cementfabrikker oprettede et fælles selskab, der i 10 år varetog cementproduktionen, indtil aktierne i 2000 gik tilbage til FLS Industries.

Men Domstolen bekræftede den oprindelige dom med henvisning til, at de to selskaber udgør den samme økonomiske enhed.

- Den virksomhed, som Aalborg har drevet siden 1990, er den samme som den, der før blev drevet af det andet selskab, hedder det i en meddelelse fra EF-domstolen.

Kun en af de seks virksomheder, der havde appeleret dommen, fik noget ud af anstrengelserne. Ciments Francais SA fik sin bøde nedsat fra 100 til 70 millioner kroner. Alle de øvrige virksomheder fik opretholdt deres bøder på mellem 15 og 190 millioner kroner.

Domstolen har med afgørelsen i appelsagen ikke taget stilling til sagens indhold, men kun til om der er blevet begået fejl i den tidligere sag. Og med afgørelsen i dag bekræftes dommen i den første instans i store træk.

Med over 25.000 sider retsakter er cementsagen den største sag, der nogensinde er blevet behandlet ved EF-domstolen.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen