Berlingske Business

Junior overtager Ikea Danmark

Junior  overtager  Ikea Danmark - 1
Danmark har altid haft en vigtig plads i Ikea-verdenen. Fra 1. <QA0><br>februar overtager Mathias Kamprad chef-stillingen i møbelkoncernen. <br>Foto: Rune Feldt-Rasmussen

Mathias Kamprad, søn af stifteren Ingvar Kamprad, overtager ledelsen af Ikea Danmark.

Det bliver ikke nogen hvem-som-helst, der skal bringe Ikea Danmark tilbage på normalt successpor.

Efter det dårligste regnskab i mange år, har Ikea International udpeget den 34-årige Mathias Kamprad til fra 1. februar at overtage den stilling, der blev ledig, da den hidtidige danske Ikea-chef Peter Høgsted 1. september blev flyttet til England.

Mathias Kamprad er den yngste af den 77-årige Ikea-stifter Ingvar Kamprads tre sønner.

Som sine ældre brødre Peter og Jonas har Mathias Kamprad gennem mange år været under optræning til at overtage virksomheden, når deres far engang dør.

Brødrene har allerede overtaget ledelsen og ejerskabet af finansieringsselskabet Ikano Finans med hjemsted i Bruxelles, og de har alle prøvet mange forskellige stillinger inde for Ikea. Allerede med det delte ejerskab af Ikano er brødrene alle blandt Sveriges 30 rigeste med formuer på over tre mia. skr.

Ingvar Kamprads formue opgøres til 300 mia. skr.

Testlaboratorium
Mathias Kamprad arbejder i dag i Storbritannien for Ikea-datterselskabet Habitat (som blev skabt af designeren, Sir Terence Conran), og han har tidligere arbejdet for Ikea i Schweiz og hjemme i Sverige, hvor han bl.a. har arbejdet i afdelingerne for lamper, glasting og børn - og lavet produktudvikling sammen med Ingvar Kamprad selv.

Danmark har altid haft en vigtig plads i Ikea-verdenen.

Peter Høgsted fik lov til at drive afdelingen som en slags testlaboratorium, hvor han bl.a. vakte opsigt med lønstigninger på 5.000 kr. pr. måned til kassedamerne for et år siden.

At det seneste årsresultat blev det dårligste i mange år, betød ikke at der var underskud - kun at overskuddet var ringere end normalt, nemlig 43 mio. kr. ud af en omsætning på 1,2 mia. kr. Høgsteds konstituerede afløser, Peter Stenberg, vender tilbage til sin stilling som salgschef.

Vigtigt Ikea-land
Ikea har også i mange år haft sin internationale afdeling placeret i Danmark, nemlig ved Louisiana i Humlebæk.

Den måtte lukkes for halvandet år siden, da man ikke kunne opnå tilladelse til en nødvendig udvidelse, og afdelingen blev trukket på den anden side af Øresund, til Helsingborg.

Det var ikke muligt i går at få en kommentar fra Mathias Kamprad, der angiveligt var på rejse i Storbritannien, og hovedkvarteret i Sverige var lukket på grund af svensk helligdag.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen